RUSTYKALNA TARTA ZE ŚLIWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.17)
Ta tarta to sztos! Idealnie krucha z soczystymi, słodkimi śliwkami. Znika cała na jednym posiedzeniu.


SKŁADNIKI

Ciasto

110 g masła

175 g mąki orkiszowej (drobno zmielonej)

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 łyżki kefiru

szczypta soli

Nadzienie

500 g śliwek świeżych (dowolnego gatunku)

30 g cukru nierafinowanego z buraków

1 łyżka mąki orkiszowej (drobno zmielonej)

3 łyżki płatków migdałowych

Dodatki

jajko (do posmarowania ciasta)

1 łyżka cukru trzcinowego (grubego)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Masło posiekaj z mąką orkiszową. Dodaj cukier trzcinowy, kefir i szczyptę soli. Ciasto zagnieć. 
  2. Uformuj kulę i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. 

Nadzienie

  1. Śliwki umyj, przetnij na połówki i wyciągnij pestki. 
  2. Wymieszaj owoce z pozostałymi składnikami nadzienia. 

Wykończenie

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. 
  2. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek, przełóż na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Nałóż nadzienie, zostawiając ok. 5 cm pasek wolnego ciasta na zewnątrz. 
  4. Zawiń ciasto nad nadzieniem. 
  5. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp grubym cukrem
  6. Piecz przez ok. 40 min aż ciasto będzie zrumienione. 


Rustykalna tarta ze śliwkami Przepis

Rustykalna tarta ze śliwkami Przepis

Rustykalna tarta ze śliwkami Przepis