RYŻ SMAŻONY Z JAJKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.21)
Szybki w przygotowaniu lunch (lub śniadanie dla łakomczuchów), który mimo, ze składa się tylko z kilku składników smakuje naprawdę fajnie.
Danie polecam zwłaszcza tym, którym został ugotowany ryż i zastanawiają się co można z nim zrobić. A można sporo - na przykład, właśnie, usmażyć go z cebulką i jajkiem ;)


SKŁADNIKI

100 g ryżu basmati (ugotowanego)

2 szt. jajek

pół cebuli

3 łyżki masła

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu

1 łyżka szczypiorku

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
236
11,8%
Bialko
7g
4,7%
Weglow...
25,7g
12,8%
Tluszcze
11,3g
18,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła
  2. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na patelnię
  3. Podsmażaj aż zrobi się złota
  4. Wbij jajka do miski i dodaj przyprawy
  5. Dobrze roztrzep i wlej na patelnię (do cebuli)
  6. Przykryj i zostaw aż się zetnie (jak omlet)
  7. Zdejmij jajka z patelni
  8. Rozpuść łyżkę masła i dodaj ryż
  9. Podsmażaj około 2 minut aż przybierze lekko złocistą barwę
  10. Dodaj jajka i smaż jeszcze z 2 minuty cały czas mieszając (omlet powinien się porozrywać)
  11. Podawaj gorące i posypane posiekanym szczypiorkiem


Ryż smażony z jajkiem Przepis

Ryż smażony z jajkiem Przepis