RYŻ SMAŻONY Z JAJKIEM Ryż smażony z jajkiem KATEGORIE Śniadania Obiady Wegetariańskie Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.34)64 Michał@MilionSmaków Szybki w przygotowaniu lunch (lub śniadanie dla łakomczuchów), który mimo, ze składa się tylko z kilku składników smakuje naprawdę fajnie. Danie polecam zwłaszcza tym, którym został ugotowany ryż i zastanawiają się co można z nim zrobić. A można sporo - na przykład, właśnie, usmażyć go z cebulką i jajkiem ;) SKŁADNIKI 100 g ryżu basmati (ugotowanego)2 szt. jajekpół cebuli3 łyżki masła2 szczypty soli2 szczypty mielonego pieprzu1 łyżka szczypiorku Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 236 11,8% Bialko 7g 4,7% Weglow... 25,7g 12,8% Tluszcze 11,3g 18,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 777 38,9% Bialko 23,2g 15,4% Weglow... 84,4g 42,2% Tluszcze 37,1g 61,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na patelni rozpuść 2 łyżki masłaPosiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na patelnięPodsmażaj aż zrobi się złotaWbij jajka do miski i dodaj przyprawyDobrze roztrzep i wlej na patelnię (do cebuli)Przykryj i zostaw aż się zetnie (jak omlet)Zdejmij jajka z patelniRozpuść łyżkę masła i dodaj ryżPodsmażaj około 2 minut aż przybierze lekko złocistą barwęDodaj jajka i smaż jeszcze z 2 minuty cały czas mieszając (omlet powinien się porozrywać)Podawaj gorące i posypane posiekanym szczypiorkiem