RYBA Z WARZYWAMI W GALARECIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 14
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Ryba w galarecie doskonale sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie świątecznego stołu jak również jako przekąska na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi.
Moją rybę ugotowałam na parze a galaretę przygotowałam na bazie bulionu, w którym gotowały się warzywa. Dodatek gotowanego jajka i zielonego groszku jest ciekawym urozmaiceniem dla tego dania.


SKŁADNIKI

1 kg dorsza (lub inna ryba)

5 szt. jajek

120 g groszku zielonego (z puszki)

3 szt. marchewek

pietruszka

por

¼ szt. selera

150 ml wina białego wytrawnego

4 łyżeczki żelatyny

3 szt. liści laurowych

3 szt. ziela angielskiego

vegeta natur

natka pietruszki

sól

białko jajka

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
78
3,9%
Bialko
10,7g
7,1%
Weglow...
3,6g
1,8%
Tluszcze
1,6g
2,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki. Zalej je 1,25 l wody, dodaj białe wino, liście laurowe, ziele angielskie, trochę vegety i soli. Całość gotuj przez ok. 1 godzinę aż warzywa zmiękną. 
  2. Dorsza pokrój w średniej wielkości kawałki, dopraw vegetą i ugotuj do miękkości na parze - w parowarze lub w sitku nad gotującą wodą. 
  3. Jajka ugotuj na twardo. 
  4. Bulion z warzyw odcedź na gęstym sicie i odstaw do ostygnięcia. Z warzyw powybieraj kawałki marchewek, które wykorzystamy do naszego dania. 
  5. Białko jajka roztrzep widelcem w szklance. Następnie wlej je do garnka z wywarem i podgrzewaj aż białko się zetnie. Wówczas odcedź wywar ponownie, najlepiej na kawałku gęstej tetry. 
  6. Do wywaru dodaj żelatynę i podgrzewaj aż się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia. 
  7. Na półmiskach rozłóż kawałki dorsza, plasterki marchewek, groszek i jajka przekrojone na ósemki, posyp pokrojoną natką pietruszki
  8. Gdy wywar zacznie tężeć zalej nim półmiski. Danie wstaw do lodówki na kilka godzin aż galareta całkowicie stężeje. 


Ryba z warzywami w galarecie Przepis

Ryba z warzywami w galarecie Przepis