RYBY NA KWAŚNO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.26)
Ryby na kwaśno doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska nie tylko w okresie świątecznym. Można wzbogacić nimi zbliżające się karnawałowe przyjęcia, gdyż wspaniale pasują do różnego rodzaju alkoholowych trunków:)
Do przepisu możemy użyć ryb świeżych lub mrożonych. Czas przygotowania nie obejmuje okresu leżakowania ryb w przyprawach.


SKŁADNIKI

2 kg dorsza (lub morszczuka, mintaja, itp. - filetów)

3 szt. cebuli (dużych)

bułka tarta

mąka pszenna

olej rzepakowy

sól

pieprz czarny mielony

Zalewa

4 szklanki wody

1 szklanka octu spirytusowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka białego cukru

6 szt. liści laurowych

10 szt. ziela angielskiego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
49
2,5%
Bialko
9,8g
6,5%
Weglow...
0,6g
0,3%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ryby podzielić na mniejsze kawałki, posolić oraz popieprzyć i odstawić na około godzinę.
  2. Po tym czasie obtoczyć je w bułce tartej i mące.
  3. Usmażyć ryby na oleju i wkładać do średniego naczynia. Przekładać każdą warstwę ryb pokrojoną w plastry (oczka) cebulą.
  4. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
  5. Ostudzić chwilę i zalać ryby ciepłą zalewą.
  6. Przykryć naczynie z rybami i odstawić w chłodne miejsce.
  7. Ryby są gotowe do jedzenia na drugi dzień.


Ryby na kwaśno Przepis

Ryby na kwaśno Przepis

Ryby na kwaśno Przepis