RYBY PO GRECKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Kolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko.


SKŁADNIKI

500 g miruny (filetów, może być też inny gatunek ryb)

200 g marchewek

90 g pietruszki

90 g selera

2 szt. cebuli

natka pietruszki

vegeta natur (najlepiej ekologczna bez glutaminianu sodu)

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

bułka tarta

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
45
2,3%
Bialko
7,3g
4,9%
Weglow...
2,5g
1,2%
Tluszcze
0,7g
1,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ryby pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w bułce tartej oaz vegecie i usmażyć na oliwie.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera potrzeć na tarce o średnich oczkach.
  3. Cebule drobno posiekać.
  4.  Rozgrzać oliwę w garnku , w którym będziemy dusić warzywa.
  5. Podsmażyć posiekane cebule, dodać potarte warzywa, skropić oliwą, przyprawić vegetą, pieprzem, natką oraz papryką i dusić aż warzywa zmiękną (około 15-20 minut). Podlewać całość co jakiś czas wodą żeby się nie przypaliło.
  6. Usmażone ryby przełożyć do naczynia i przekładać warstwą warzywnego "sosu".
  7. Podawać na ciepło lub zimno.


Ryby po grecku Przepis

Ryby po grecku Przepis

Ryby po grecku Przepis