RYDZE NA MAŚLE
Rydze na maśle
Mleczaj rydz to zdecydowanie najsmaczniejszy grzyb rosnący w Polsce. Występuje od sierpnia do listopada, ale niestety z roku na rok coraz trudniej znaleźć go samemu w lesie. Na szczęście od czasu do czasu można trafić w sklepie na mrożone.
W Polsce najczęściej się je marynuje w occie, ale nic nie zastąpi smaku rydza po prostu smażonego na maśle jaki pamiętam z dzieciństwa.
14 szt. rydzy
4 łyżki masła
pół łyżeczki soli
Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
121
6,1%
Bialko
2,6g
1,7%
Weglow...
3,6g
1,8%
Tluszcze
11,5g
19,1%
100g
Na porcję (zmień)
kCal
178
8,9%
Bialko
3,8g
2,5%
Weglow...
5,3g
2,7%
Tluszcze
16,9g
28,2%
1 Serving
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal