RYDZE Z CHORIZZO I ŻURAWINĄ


KATEGORIE
Przekąski
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.17)
Bardzo ciekawa i po prostu przepyszna przekąska. Będzie się pojawiała na moim stole regularnie jeśli tylko uda mi się trafić rydze.
Rydze są tutaj smażone klasycznie, ale z dodatkiem chorizzo, które dodaje swojej pikantności i wyjątkowego charakteru daniu. Dla zrównoważenia smaku pojawia się domowej roboty żurawina z pomarańczą ;)


SKŁADNIKI

12 szt. rydzy

1 łyżeczka masła

2 łyżki natki pietruszki

100 g kiełbasy chorizo


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
158
7,9%
Bialko
9,2g
6,1%
Weglow...
3,5g
1,7%
Tluszcze
12,1g
20,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie umyj rydze i lekko je osusz.
  2. Obetnij im nóżki (wtedy kapelusze się równo smażą po obu stronach).
  3. Rozgrzej masło na patelni.
  4. Przekrój chorizo na małe kawałki a kilka zostaw większych.
  5. Wrzuć je na patelnię i poczekaj aż tłuszcz zacznie się wytapiać.
  6. Dodaj rydze i smaż je z każdej strony około 4 minut aż się przyrumienią.
  7. Zdejmij chorizo i rydze z patelni.
  8. Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie.
  9. Na talerz dodaj łyżkę żurawiny do mięs.


Rydze z chorizzo i żurawiną Przepis

Rydze z chorizzo i żurawiną Przepis

Rydze z chorizzo i żurawiną Przepis

DODAJ KOMENTARZ