RYDZE Z PARMEZANEM I RUKOLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Rydze to według mnie zdecydowanie najlepsze grzyby rosnące w Polsce. Możne je przygotować na wiele sposobów.
Doskonale smakują smażone po prostu na maśle z dodatkiem soli - jeśli jednak chcecie coś bardziej wykwintnego to polecam wersję z dodatkiem parmezanu i rukoli.


SKŁADNIKI

6 szt. rydzy

50 g sera parmezanu

1 łyżka soku z limonki

1 szklanka rukoli

1 łyżka natki pietruszki

3 łyżki masła

1 ząbek czosnku świeżego

2 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
188
9,4%
Bialko
9,4g
6,3%
Weglow...
4,3g
2,2%
Tluszcze
15,3g
25,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozpuszczamy masło
  2. Wkładamy rydze kapeluszami do dołu i smażymy około 3 minut (aż lekko się przyrumienią)
  3. Odwracamy grzyby i smażymy dalsze 3 minuty
  4. Zdejmujemy rydze z patelni i odkładamy na talerz
  5. Na patelnię dodajemy drugą łyżkę masła i sól
  6. Mieszamy i czekamy aż masło zbrązowieje
  7. Wkładamy rydze i smażymy aż będą brązowe - około 5 minut
  8. Na talerzu układamy listki rukoli (około połowy) a na nie przekładamy grzyby
  9. Na patelnię wlewamy łyżkę soku z limonki i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze posiekaną natkę pietruszki
  10. Smażymy cały czas mieszając około minuty
  11. Rydze dokładnie polewamy sosem z patelni i układamy na nich resztę listków rukoli
  12. Od kawałka parmezanu odcinamy nożem osiem cienkich płatków i układamy na grzybach
  13. Resztę sera trzemy na ułożone na talerzu danie
  14. Podajemy ciepłe!


Rydze z parmezanem i rukolą Przepis

Rydze z parmezanem i rukolą Przepis