RYDZE Z ZIEMNIAKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.12)
Uwielbiam rydze, tak więc korzystając z krótkiego sezonu kiedy można je znaleźć w lesie lub kupić staram się zrobić z nich jak najwięcej różnych dań (lub parę razy kilka sprawdzonych).
Większość dań z rydzy, które robię to raczej przekąski niż obiady. Ten przepis jest wyjątkiem. Rydze smażone z ziemniakami z dodatkiem cebuli to danie w pełni obiadowe.
Smakuje rewelacyjnie.


SKŁADNIKI

6 szt. rydzy

4 szt. ziemniaków

pół szklanki natki pietruszki

cebula

¼ opakowania masła

2 łyżki śmietany 12%

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
93
4,7%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
8,2g
4,1%
Tluszcze
6g
10%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rydze można przyrządzić na wiele sposobów. Teraz wykorzystamy 6 rydzy z tegorocznego zbioru:
  2. Ziemniaki ugotuj aż będą miękkie
  3. Pokrój je na plasterki
  4. Na patelni rozpuść połowę masła
  5. Dodaj ziemniaki i podsmaż na złoto
  6. Włóż na patelnię resztę masła
  7. Pokrój rydze w kawałki około pół centymetra a cebulę w plasterki
  8. Wrzuć je na patelnie i dobrze posyp solą i pieprzem
  9. Smaż często mieszając około 10 minut
  10. Wymieszaj ziemniaki z rydzami i cebulą
  11. Przed podaniem połóż na ziemniakach łyżkę śmietany a całość dobrze posyp pietruszką


Rydze z ziemniakami Przepis

Rydze z ziemniakami Przepis

Rydze z ziemniakami Przepis