RYDZE Z ZIEMNIAKAMI Rydze z ziemniakami KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.12)8 Michał@MilionSmaków Uwielbiam rydze, tak więc korzystając z krótkiego sezonu kiedy można je znaleźć w lesie lub kupić staram się zrobić z nich jak najwięcej różnych dań (lub parę razy kilka sprawdzonych). Większość dań z rydzy, które robię to raczej przekąski niż obiady. Ten przepis jest wyjątkiem. Rydze smażone z ziemniakami z dodatkiem cebuli to danie w pełni obiadowe. Smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI 6 szt. rydzy4 szt. ziemniakówpół szklanki natki pietruszki1 cebula¼ opakowania masła2 łyżki śmietany 12%sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 93 4,7% Bialko 2g 1,3% Weglow... 8,2g 4,1% Tluszcze 6g 10% 100g Na porcję (zmień) kCal 364 18,2% Bialko 7,7g 5,1% Weglow... 32g 16% Tluszcze 23,4g 38,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rydze można przyrządzić na wiele sposobów. Teraz wykorzystamy 6 rydzy z tegorocznego zbioru:Ziemniaki ugotuj aż będą miękkiePokrój je na plasterkiNa patelni rozpuść połowę masłaDodaj ziemniaki i podsmaż na złotoWłóż na patelnię resztę masłaPokrój rydze w kawałki około pół centymetra a cebulę w plasterkiWrzuć je na patelnie i dobrze posyp solą i pieprzemSmaż często mieszając około 10 minutWymieszaj ziemniaki z rydzami i cebuląPrzed podaniem połóż na ziemniakach łyżkę śmietany a całość dobrze posyp pietruszką