SŁODKI SOS CHILI - WERSJA CZERWONA Słodki sos chili - wersja czerwona KATEGORIE Sosy Kuchnia azjatycka CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.64)7 Michał@MilionSmaków Jestem miłośnikiem ostrych sosów, więc ten w mojej kuchni jest klasyfikowany jako mało ostry ale mocno słodki. Pasuje do różnych dań z woka, do kanapek, sajgonek, dobrze się też sprawdza jako zamiennik ketchupu. Jeśli lubicie tego typu sosy kupowane w sklepie, to warto przygotować wersję domową. Robi się dość szybko, a satysfakcja jest większa niż przyniesienie gotowego ;) SKŁADNIKI 10 szt. papryki Cayenne6 ząbków czosnku świeżego1 łyżka świeżego imbiru1 szklanka wody1½ szklanki octu spirytusowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1½ szklanki białego cukru2 łyżeczki soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 174 8,7% Bialko 1,8g 1,2% Weglow... 38,2g 19,1% Tluszcze 2,2g 3,6% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Potnij drobno papryczki cayenne - nie wyrzucaj pestek Tak samo zrób z czosnkiem i imbirem Do blendera wlej wodę i ocet Dodaj cukier i sól Zmiksuj dokładnie sos (około 2 minut) Przelej go do garnka i zagotuj Dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze około 15 minut Przelej do wyparzonych słoików lub butelek (jeśli chcesz je przechowywać dłużej to ustaw słoiki na zakrętce, owiń ręcznikiem i zostaw żeby się zassały)