SŁODKIE KULECZKI ZDROWIA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 4.38)
Są po prostu przepyszne. I do tego można je jeść bez poczucia winy bo zawartość super składników klasyfikuje je jako pożywną super-przekąskę. Naturalna słodycz pochodzi z daktyli i karobu a dwie takie kuleczki zaspokoją popołudniowy apetyt na słodkie co-nieco. Mało tego - ich przygotowania jest banalnie proste.
Mówi się, że ideały nie istnieją a tymczasem wystarczy 20 minut i okazuje się, że jednak są :)


SKŁADNIKI

¼ szklanki orzechów nerkowca

¼ szklanki migdałów

¼ szklanki świeżych daktyli

¼ szklanki wiórków kokosowych (+ trochę do obtoczenia kulek)

2 łyżki karobu (mąki chleba świętojańskiego)

pół łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień przed przygotowaniem kuleczek orzechy nerkowca i migdały zalej wodą. Odstaw na ok. 20 godzin. 
  2. Do robota kuchennego wrzuć odsączone z wody orzechy nerkowca i migdały. Dodaj daktyle i zmiksuj na gładką masę.
  3. Następnie dodaj wiórki kokosowe, cynamon i karob (lub ciemne kakao). Miksuj przez chwilę używając funkcji pulsacyjnej. Masa powinna być niezbyt gładka ale jednolita. 
  4. Nabieraj łyżką po porcji masy, z każdej uformuj kulkę i obtocz we wiórkach kokosowych
  5. Przed podaniem schłodź w lodówce aby nieco zesztywniały. 


Słodkie kuleczki zdrowia Przepis

Słodkie kuleczki zdrowia Przepis