SŁODKIE KULECZKI ZDROWIA Słodkie kuleczki zdrowia KATEGORIE Przekąski Słodkości Lekkie i zdrowe Boże Narodzenie Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 4.38)4 Kasia@MilionSmaków Są po prostu przepyszne. I do tego można je jeść bez poczucia winy bo zawartość super składników klasyfikuje je jako pożywną super-przekąskę. Naturalna słodycz pochodzi z daktyli i karobu a dwie takie kuleczki zaspokoją popołudniowy apetyt na słodkie co-nieco. Mało tego - ich przygotowania jest banalnie proste. Mówi się, że ideały nie istnieją a tymczasem wystarczy 20 minut i okazuje się, że jednak są :) SKŁADNIKI ¼ szklanki orzechów nerkowca¼ szklanki migdałów¼ szklanki świeżych daktyli¼ szklanki wiórków kokosowych (+ trochę do obtoczenia kulek)2 łyżki karobu (mąki chleba świętojańskiego)pół łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE Dzień przed przygotowaniem kuleczek orzechy nerkowca i migdały zalej wodą. Odstaw na ok. 20 godzin. Do robota kuchennego wrzuć odsączone z wody orzechy nerkowca i migdały. Dodaj daktyle i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj wiórki kokosowe, cynamon i karob (lub ciemne kakao). Miksuj przez chwilę używając funkcji pulsacyjnej. Masa powinna być niezbyt gładka ale jednolita. Nabieraj łyżką po porcji masy, z każdej uformuj kulkę i obtocz we wiórkach kokosowych. Przed podaniem schłodź w lodówce aby nieco zesztywniały.