SŁODKO OSTRY SOS CURRY Słodko ostry sos curry KATEGORIE Sosy Bezglutenowe Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.37)27 Michał@MilionSmaków Sos na bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie ;) SKŁADNIKI 4 łyżki ketchupu1½ łyżeczki sos sambal oelek¼ szt. cebuli (średniej wielkości)pół łyżeczki słodkiej papryki mielonejpół łyżeczki przyprawy curry1 łyżeczka masła (miękkiego) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 96 4,8% Bialko 2g 1,3% Weglow... 17,1g 8,6% Tluszcze 3,3g 5,5% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wlać ketchup, dodać sos sambal oelek i dobrze wymieszaćDrobno posiekać cebulęDoprawić sos curry i papryką i wymieszaćDodać miękkie masło (można trochę podgrzać) i dokładnie rozprowadzić w sosie aż będzie jednolityWsypać cebulę i lekko wymieszać