SŁODKO-OSTRY SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWO-PIETRUSZKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.59)
Dobry sos potrafi nieraz przekształcić przeciętne danie w coś niezwykłego. Warto urozmaicić swoją kuchnię o sosy własnej roboty zwłaszcza w sezonie, kiedy składniki do nich są świeże i dostępne.
Właśnie pojawiły się w sklepach papryczki habanero (najostrzejsze rosnące naturalnie w przyrodzie) - warto więc zrobić z nich coś, co świetnie sprawdzi się zarówno do mięs jak i do zwykłych kanapek.
Dla tych, którzy papryczki habanero nie znają ostrzeżenie: jest ostra, bardzo ostra - między 100 000 a 325 000 punktów w skali Scoville'a. Dla porównania, popularna papryczka Jalapeno ma w tej skali tylko między 2500 a 8000 punktów.
Ostrość habanero zrównoważona została tutaj miodem, pomidorem i nutą pietruszki. Pyszne.
Pamiętajcie: w trakcie przygotowywania nie oblizujcie palców ;)


SKŁADNIKI

pomidor

2 łyżki natki pietruszki

papryka habanero (czerwonej)

1 łyżka miodu

1 łyżka sosu worcestershire

¼ szt. cebuli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
49
2,4%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
11g
5,5%
Tluszcze
0,2g
0,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ten sos będzie dość ostry, ale jako dodatek do innych dań, np do steku, czy kanapek sprawdzi się idealnie. Ważne są proporcję, żeby wypośrodkować między słodyczą a ostrością. U mnie wyglądało to tak:
  2. Sparz pomidora i obierz ze skóry
  3. Pokrój go w kostkę i wrzuć do małego garnka
  4. Duś w średniej temperaturze aż zrobi się miękki i zacznie rozpadać (około 10 minut)
  5. Papryczkę posiekaj bardzo drobno
  6. Dodaj do pomidorów
  7. Wlej sos worcestershire i miód
  8. Zwiększ trochę temperaturę i gotuj bez pokrywki często mieszająć aż większość wilgoci odparuje (około 10 minut)
  9. Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach
  10. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz cebulę i gotuj jeszcze około 5 minut
  11. Sos bardzo dobrze smakuje zarówno zimny jak i ciepły


Słodko-ostry sos pomidorowo-paprykowo-pietruszkowy Przepis