SŁODKO-OSTRY SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWO-PIETRUSZKOWY Słodko-ostry sos pomidorowo-paprykowo-pietruszkowy KATEGORIE Sosy Dodatki Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.59)11 Michał@MilionSmaków Dobry sos potrafi nieraz przekształcić przeciętne danie w coś niezwykłego. Warto urozmaicić swoją kuchnię o sosy własnej roboty zwłaszcza w sezonie, kiedy składniki do nich są świeże i dostępne. Właśnie pojawiły się w sklepach papryczki habanero (najostrzejsze rosnące naturalnie w przyrodzie) - warto więc zrobić z nich coś, co świetnie sprawdzi się zarówno do mięs jak i do zwykłych kanapek. Dla tych, którzy papryczki habanero nie znają ostrzeżenie: jest ostra, bardzo ostra - między 100 000 a 325 000 punktów w skali Scoville'a. Dla porównania, popularna papryczka Jalapeno ma w tej skali tylko między 2500 a 8000 punktów. Ostrość habanero zrównoważona została tutaj miodem, pomidorem i nutą pietruszki. Pyszne. Pamiętajcie: w trakcie przygotowywania nie oblizujcie palców ;) SKŁADNIKI 1 pomidor2 łyżki natki pietruszki1 papryka habanero (czerwonej)1 łyżka miodu1 łyżka sosu worcestershire¼ szt. cebuli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 49 2,4% Bialko 1,2g 0,8% Weglow... 11g 5,5% Tluszcze 0,2g 0,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 33 1,6% Bialko 0,8g 0,5% Weglow... 7,4g 3,7% Tluszcze 0,2g 0,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ten sos będzie dość ostry, ale jako dodatek do innych dań, np do steku, czy kanapek sprawdzi się idealnie. Ważne są proporcję, żeby wypośrodkować między słodyczą a ostrością. U mnie wyglądało to tak:Sparz pomidora i obierz ze skóryPokrój go w kostkę i wrzuć do małego garnkaDuś w średniej temperaturze aż zrobi się miękki i zacznie rozpadać (około 10 minut)Papryczkę posiekaj bardzo drobnoDodaj do pomidorówWlej sos worcestershire i miódZwiększ trochę temperaturę i gotuj bez pokrywki często mieszająć aż większość wilgoci odparuje (około 10 minut)Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkachDodaj posiekaną natkę pietruszki oraz cebulę i gotuj jeszcze około 5 minutSos bardzo dobrze smakuje zarówno zimny jak i ciepły