SŁONECZNA TARTA ZE ŚWIEŻYMI MORELAMI Słoneczna tarta ze świeżymi morelami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Tarty CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 16 OCEŃ (średnia: 4.5)1 Kasia@MilionSmaków Dlaczego słoneczna? Bo kojarzy się z latem, ciepłem i słodyczą sezonowych owoców - do tego w słonecznej kolorystyce :) Jak to bywa z tartami - przygotujecie ją bez większego wysiłku a zniknie w mgnieniu oka, zwłaszcza na leniwym, popołudniowym grillu :) Przepis z Smaków życia. SKŁADNIKI Ciasto200 g mąki pszennej100 g masła (zimnego)3 łyżki mleka 2% (zimnego)szczypta soliNadzienie10 szt. moreli250 ml śmietany 18%2 szt. żółtek2 łyżki białego cukru2 łyżki mąki pszennej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 182 9,1% Bialko 3g 2% Weglow... 19,5g 9,8% Tluszcze 10,2g 17% 100g Na porcję (zmień) kCal 157 7,8% Bialko 2,6g 1,7% Weglow... 16,8g 8,4% Tluszcze 8,8g 14,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć i uformuj kulę (jest tym lepsze im szybciej zagnieciesz). Następnie owiń ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na pół godziny. Przygotuj formę do tarty o średnicy 27 cm. Morele umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. W miseczce dokładnie wymieszaj widelcem śmietanę, żółtka, cukier i mąkę. Dokładnie wyłóż formę ciastem (uważaj żeby nie zrobić dziur - ciasto musi być cienkie ale nie prześwitujące). Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem (dzięki temu upiecze się równo) po czym wstaw do piekarnika na 10 minut. Ułóż na cieście morele wypukłymi stronami do dołu. Na wierzch wylej masę śmietanową. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Obserwuj ciasto - morele i masa powinny się przypiec ale nie przypalić. Podawaj od razu na ciepło lub po ostygnięciu.