SAŁATA PO POLSKU Sałata po polsku KATEGORIE Kuchnia polska Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.2)5 Kasia@MilionSmaków Tak jada się sałatę w moim rodzinnym domu - podaną z mieszanką naturalnego jogurtu i śmietany. Odkąd pamiętam zawsze był to jeden z moich ulubionych, warzywnych dodatków obiadowych. Na przestrzeni lat niewiele się w tej kwestii zmieniło. Tak podana sałata w parze ze smażonymi ziemniaczkami będzie dobrym uzupełnieniem dań mięsnych czy rybnych jak i wegetariańskich. SKŁADNIKI pół sałaty masłowej¼ szklanki jogurtu naturalnego¼ szklanki śmietany 12%2 łyżeczki ksylitolu (ewentualnie cukru)szczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 61 3,1% Bialko 2,1g 1,4% Weglow... 6,5g 3,2% Tluszcze 3,8g 6,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 73 3,7% Bialko 2,6g 1,7% Weglow... 7,8g 3,9% Tluszcze 4,6g 7,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Sałatę umyj, pozostaw na chwilę na durszlaku żeby obciekła po czym porwij liście na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, posól i odstaw na przynajmniej 5 minut.W szklance wymieszaj jogurt, śmietanę i ksylitol. Przed samym podaniem zalej sałatę białym sosem i dokładnie wymieszaj.