SAŁATA PO POLSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.2)
Tak jada się sałatę w moim rodzinnym domu - podaną z mieszanką naturalnego jogurtu i śmietany. Odkąd pamiętam zawsze był to jeden z moich ulubionych, warzywnych dodatków obiadowych. Na przestrzeni lat niewiele się w tej kwestii zmieniło.
Tak podana sałata w parze ze smażonymi ziemniaczkami będzie dobrym uzupełnieniem dań mięsnych czy rybnych jak i wegetariańskich.


SKŁADNIKI

pół sałaty masłowej

¼ szklanki jogurtu naturalnego

¼ szklanki śmietany 12%

2 łyżeczki ksylitolu (ewentualnie cukru)

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
61
3,1%
Bialko
2,1g
1,4%
Weglow...
6,5g
3,2%
Tluszcze
3,8g
6,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Sałatę umyj, pozostaw na chwilę na durszlaku żeby obciekła po czym porwij liście na mniejsze kawałki. 
  2. Przełóż do miski, posól i odstaw na przynajmniej 5 minut.
  3. W szklance wymieszaj jogurt, śmietanę i ksylitol
  4. Przed samym podaniem zalej sałatę białym sosem i dokładnie wymieszaj. 


Sałata po polsku Przepis