SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z WARZYWAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Od kiedy pamiętam zawsze byłam "antyśledziowa" i omijałam szerokim łukiem potrawy z tą rybą. Próbując pierwszy raz tę sałatkę podeszłam do niej dość sceptycznie. Jednak już po pierwszym kęsie moje wątpliwości zostały rozwiane. Połączenie słonych filetów śledziowych idealnie współgra z gotowanymi warzywami (szczególnie z buraczkiem), jajkiem i majonezem.
Dziękuję Agnieszko za przepis:)


SKŁADNIKI

2 szt. filetów śledziowych

cebula

ziemniak (duży)

2 szt. buraków

2 szt. jajek

150 ml majonezu

50 g sera żółtego

natka pietruszki (opcjonalnie)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
122
6,1%
Bialko
7,4g
4,9%
Weglow...
6,6g
3,3%
Tluszcze
7,3g
12,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotować do miękkości ziemniaka i buraka oraz jajka na twardo.
  2. Filety śledziowe pokroić w mniejsze kawałki.
  3. Posiekać drobno cebulę, wymieszać z filetami i ułożyć na dnie naczynia, w którym przygotowujemy sałatkę. Całość posmarować majonezem.
  4. Zetrzeć na grubej tarce ugotowanego i obranego ziemniaka, po czym nałożyć kolejną warstwę majonezu.
  5. Tak samo postąpić z ugotowanym i obranym burakiem i znowu przełożyć majonezem.
  6. Kolejną warstwę sałatki tworzą ugotowane i pokrojone w małą kostkę jajka.
  7. Wierzch sałatki posypać startym serem i położyć ostatnią już warstwą majonezu (można pominąć którąś z warstw majonezu jeśli nie przepadamy za zbyt dużą jego ilością).
  8. Całość można posypać natką pietruszki. Przechowywać w lodówce.


Sałatka śledziowa z warzywami Przepis

Sałatka śledziowa z warzywami Przepis