SAŁATKA BLT
KATEGORIE
Sałatki
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
BLT to akronim od Bacon Lettuce Tomato i w oryginale tworzy bardzo popularną na całym świecie kanapkę z bekonem, sałatą i pomidorem.
Zamiast klasycznej kanapki można też zrobić sałatkę z tych samych składników, która doskonale pasuje do dań z grilla a smakiem oczywiście bardzo przypomina oryginalną kanapkę.
Naprawdę pomysł jest świetny i warto go wypróbować w swojej kuchni.


SKŁADNIKI

4 plasterki wędzonego boczku

pomidor

4 szt. rzodkiewki

pół sałaty lodowej

bagietka pszenna

Sos

1 łyżka musztardy sarepskiej

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

1 łyżka majonezu

2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
148
7,4%
Bialko
2,9g
2%
Weglow...
17g
8,5%
Tluszcze
7,7g
12,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Boczek usmaż na chrupko na suchej patelni (około 5 minut)
  2. Następnie potnij go na około dwucentymetrowe kwadraty
  3. Pokrój sałatę dość grubo i wrzuć do miski
  4. Dodaj pokrojone w plasterki rzodkiewki, wrzuć boczek i pokrojonego w grubą kostkę pomidora
  5. Wymieszaj
  6. Bagietkę potnij w kostkę około 1 centymetra i podsmaż na suchej patelni aż zrobi się chrupiąca
  7. Przygotuj sos
  8. Dokładnie wymieszaj (np widelcem) w sporym kubeczku majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz oliwę
  9. Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem

Przepis pochodzi z bloga Męski Wypas. Jak zobaczyłem ten pomysł to nie mogłem się powstrzymać, żeby nie spróbować samemu ;)


Sałatka BLT Przepis

Sałatka BLT Przepis