SAŁATKA BROKUŁOWA Z MAKARONEM Sałatka brokułowa z makaronem KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Sałatki Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.4)5 Kasia@MilionSmaków Smaczna i prosta w przygotowaniu wiosenna sałatka na bazie pełnoziarnistego makaronu i świeżych warzyw. Danie jest lekkie gdyż nie zawiera sosu na bazie majonezu - za dressing wystarczy oliwa z oliwek i przyprawy. Taką sałatkę bez problemu zapakujecie do lunchboxa i zabierzecie do pracy, nie trzeba jej nawet odgrzewać. Podane proporcje wystarczą na dużą porcję (na dwie standardowej wielkości miski do sałatek). SKŁADNIKI 350 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego1 brokuł200 g pomidorków koktajlowych100 g sera rokpol (typu lazur)50 g sera parmezanuoliwa z oliweksólpieprz czarny mielonybazylia świeża Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 148 7,4% Bialko 8,2g 5,5% Weglow... 22,8g 11,4% Tluszcze 3,8g 6,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 259 12,9% Bialko 14,3g 9,5% Weglow... 39,9g 19,9% Tluszcze 6,6g 11% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Makaron penne pełnoziarnisty ugotuj al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do ostygnięcia. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć podzielonego na różyczki brokuła i gotuj aż będzie miękki ale nadal lekko chrupki (ok. 5-10 minut). Następnie odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron, kawałki brokuła (możesz je posiekać na jeszcze mniejsze kawałki po ugotowaniu), pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojony w kawałki ser pleśniowy typu lazur oraz starty parmezan. Sałatkę dopraw oliwą z oliwek, solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Na koniec udekoruj całymi listkami bazylii.