SAŁATKA GYROS
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.7)
Niezawodny i prosty przepis na kolorową, letnią sałatkę - mieszanina świeżych warzyw z delikatnym mięsem z piersi indyka a'la gyros. Świetna propozycja na letni lunch.


SKŁADNIKI

200 g piersi z indyka

przyprawa do gyrosa (ja najbardziej lubię Galeo)

cebula czerwona

ogórek szklarniowy świeży

ketchup

150 g kukurydzy konserwowej (z puszki)

2 szt. pomidorów

majonez

pół kapusty pekińskiej

1 łyżeczka vegety natur

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
41
2%
Bialko
4,5g
3%
Weglow...
4,7g
2,3%
Tluszcze
0,7g
1,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso z indyka dokładnie myjemy i suszymy. Kroimy na paseczki i obtaczamy obficie w przyprawie do gyrosa.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Na dno miski wykładamy całe mięso tworząc równą warstwę.
  4. Na mięso wykładamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  5. Na cebuli układamy warstwę pokrojonych w plasterki ogórków.
  6. Ogórki przykrywamy równomiernie warstwą ketchupu.
  7. Na ketchup wykładamy kukurydzę z puszki.
  8. Na kukurydzy układamy pokrojone w kostkę pomidory.
  9. Pomidory przykrywamy równą warstwą majonezu.
  10. Na wierzchu układamy pokrojoną drobno kapustę pekińską. Posypujemy łyżeczką vegety nature.

Smacznego!


Sałatka gyros Przepis

Sałatka gyros Przepis

Sałatka gyros Przepis