SAŁATKA GYROS Sałatka gyros KATEGORIE Przekąski Mięsne Lekkie i zdrowe Sałatki Kolacje Kuchnia grecka Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.7)10 Kasia@MilionSmaków Niezawodny i prosty przepis na kolorową, letnią sałatkę - mieszanina świeżych warzyw z delikatnym mięsem z piersi indyka a'la gyros. Świetna propozycja na letni lunch. SKŁADNIKI 200 g piersi z indykaprzyprawa do gyrosa (ja najbardziej lubię Galeo)1 cebula czerwona1 ogórek szklarniowy świeżyketchup150 g kukurydzy konserwowej (z puszki)2 szt. pomidorówmajonezpół kapusty pekińskiej1 łyżeczka vegety natur Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 41 2% Bialko 4,5g 3% Weglow... 4,7g 2,3% Tluszcze 0,7g 1,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 143 7,2% Bialko 15,7g 10,5% Weglow... 16,4g 8,2% Tluszcze 2,3g 3,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mięso z indyka dokładnie myjemy i suszymy. Kroimy na paseczki i obtaczamy obficie w przyprawie do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na dno miski wykładamy całe mięso tworząc równą warstwę. Na mięso wykładamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Na cebuli układamy warstwę pokrojonych w plasterki ogórków. Ogórki przykrywamy równomiernie warstwą ketchupu. Na ketchup wykładamy kukurydzę z puszki. Na kukurydzy układamy pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory przykrywamy równą warstwą majonezu. Na wierzchu układamy pokrojoną drobno kapustę pekińską. Posypujemy łyżeczką vegety nature. Smacznego!