SAŁATKA JAJECZNA Z TORTELLINI Sałatka jajeczna z tortellini KATEGORIE Śniadania Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Sałatki Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.25)2 Beata@MilionSmaków Smaczna, pożywna, kolorowa sałatka dobra zarówno na śniadanie, kolację czy też jako odżywcza przekąska. Połączenie jajek, rzodkiewek i makaronu tortellini (u mnie gotowe Sacchettini czyli pierożki z nadzieniem z sera ricotta i kremem pieczarkowo-truflowym) oraz zieleniny (rzeżucha, bazylia) to znakomite zestawienie nie tylko na wielkanocny stół. SKŁADNIKI 4 szt. jajek250 g tortellini z ricottą pieczarkami i truflami (np. Sacchettini)4 szt. rzodkiewki1½ łyżki majonezu1 łyżka rzeżuchy (kiełki)1 łyżka świeżej bazylii (posiekanej)sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 144 7,2% Bialko 7,9g 5,3% Weglow... 12,7g 6,3% Tluszcze 6,5g 10,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 418 20,9% Bialko 23,1g 15,4% Weglow... 36,9g 18,4% Tluszcze 18,9g 31,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.Makaron tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w kostkę lub w plasterki.Powyższe składniki umieścić w misce, doprawić majonezem, solą i pieprzem oraz posypać posiekaną bazylią i rzeżuchą.