SAŁATKA WALDORF
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.54)
Słynna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku w Hotelu Waldorf. Pierwszy raz pojawiła się w książce kucharskiej w 1896 roku.
Podczas tych ponad stu lat powstało wiele wariacji na temat tego co można dodać do oryginalnych składników jakimi początkowo były: jabłko, seler i majonez i nieco później orzechy.
Moim zdaniem najlepszym uzupełnieniem klasyki jest rukola, która łagodzi nieco charakterystyczny smak selera i dodaje daniu nieco koloru ;)


SKŁADNIKI

pół selera (około 200 - 300g)

2 szt. jabłek

1½ szklanki rukoli

2 łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)

5 łyżek majonezu

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

10 szt. orzechów włoskich

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
77
3,9%
Bialko
1,3g
0,9%
Weglow...
8g
4%
Tluszcze
4,8g
8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz seler i pokrój go w cienkie słupki
  2. Przepłucz go wrzątkiem i zalej połową soku z cytryny
  3. Jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasienne
  4. Pokrój je w kostkę i zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały
  5. Wymieszaj seler z jabłkiem
  6. Dodaj majonez i sól i wymieszaj
  7. Na talerzach ułóż rukolę
  8. Na niej jabłko z selerem
  9. Posyp pieprzem i lekko posiekanymi orzechami włoskimi


Sałatka Waldorf Przepis

Sałatka Waldorf Przepis