SAŁATKA WALDORF Sałatka Waldorf KATEGORIE Lekkie i zdrowe Sałatki Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.54)12 Michał@MilionSmaków Słynna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku w Hotelu Waldorf. Pierwszy raz pojawiła się w książce kucharskiej w 1896 roku. Podczas tych ponad stu lat powstało wiele wariacji na temat tego co można dodać do oryginalnych składników jakimi początkowo były: jabłko, seler i majonez i nieco później orzechy. Moim zdaniem najlepszym uzupełnieniem klasyki jest rukola, która łagodzi nieco charakterystyczny smak selera i dodaje daniu nieco koloru ;) SKŁADNIKI pół selera (około 200 - 300g)2 szt. jabłek1½ szklanki rukoli2 łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)5 łyżek majonezupół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu10 szt. orzechów włoskich Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 77 3,9% Bialko 1,3g 0,9% Weglow... 8g 4% Tluszcze 4,8g 8% 100g Na porcję (zmień) kCal 169 8,5% Bialko 2,9g 1,9% Weglow... 17,4g 8,7% Tluszcze 10,5g 17,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz seler i pokrój go w cienkie słupki Przepłucz go wrzątkiem i zalej połową soku z cytryny Jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasienne Pokrój je w kostkę i zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały Wymieszaj seler z jabłkiem Dodaj majonez i sól i wymieszaj Na talerzach ułóż rukolę Na niej jabłko z selerem Posyp pieprzem i lekko posiekanymi orzechami włoskimi