SAŁATKA Z BOBU, POMIDORÓW, PAPRYKI I OLIWEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Sezonowa sałatka ze świeżych warzyw oraz bobu, z którego trzeba korzystać jak najwięcej przez ten krótki okres kiedy jest świeży na naszych stołach.
Do urozmaicenia smaku posłużą oliwki i lekki dressing, który podkreśla smak warzyw.


SKŁADNIKI

2 szklanki bobu

1 łyżeczka białego cukru

1 łyżeczka soli

2 szt. pomidorów

papryka Bell czerwona

2 szt. ogórka kiszonego

pół szklanki oliwek czarnych

Sos

1½ łyżki majonezu

1½ łyżki jogurtu naturalnego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj wodę w garnku
  2. Wsyp łyżeczkę cukru
  3. Wrzuć bób i gotuj około 14 minut
  4. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj jeszcze 2 minuty (bób powinien mieć pomarszczoną skórkę)
  5. Odcedź go i przelej zimną wodą, żeby go schłodzić
  6. Obierz i wrzuć do miski
  7. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i tak samo pokrojoną paprykę
  8. Ogórki kiszone przekrój wzdłuż a następnie na plasterki i dodaj
  9. Wrzuć oliwki i wymieszaj
  10. W kubeczku wymieszaj majonez, jogurt, sól i pieprz
  11. Polej sałatkę i wymieszaj


Sałatka z bobu, pomidorów, papryki i oliwek Przepis

Sałatka z bobu, pomidorów, papryki i oliwek Przepis