SAŁATKA Z BOCZNIAKÓW I RUKOLI Sałatka z boczniaków i rukoli KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.8)5 Michał@MilionSmaków Lubię proste i szybkie w wykonaniu sałatki. Świetnie sprawdzają się jako lunch, zwłaszcza w pracy, szkole czy po prostu "w drodze". Grzyby w takich sałatkach nie są bardzo popularne. Są zdrowe i dodają ciekawej nuty smakowej, której brak warzywom. W tej sałatce boczniaki są smażone na maśle. Ta wersja nie jest tak lekka i zdrowa jak z gotowanymi grzybami, ale za to smak jest bez porównania lepszy ;) SKŁADNIKI 75 g boczniaka1 jajko1½ szklanki rukoli1 pomidor1 łyżka koperku1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki masła (do smażenia)sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 106 5,3% Bialko 3,3g 2,2% Weglow... 2,9g 1,4% Tluszcze 9,2g 15,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 436 21,8% Bialko 13,7g 9,1% Weglow... 11,8g 5,9% Tluszcze 38,1g 63,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotuj jajko na twardo i przestudź (około 10 minut w gotującej się wodzie)Rozpuść masło na patelniBoczniaki pokrój na małe kawałki (taki na jeden kęs)Połóż je na rozgrzanym maśle i lekko posólSmaż aż się przyrumienią od czasu do czasu mieszając i przewracając (około 10 minut)Na talerzu ułóż rukolęSparz pomidora i zdejmij z niego skórkęPokrój go w kostkę i połóż na rukoliUłóż boczniaki i pokrojone w kostkę jajkoPolej sałatkę delikatnie oliwą oraz posyp solą i pieprzemNa koniec rozsyp na wierzchu drobno posiekany koperek