SAŁATKA Z BOCZNIAKÓW I RUKOLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Lubię proste i szybkie w wykonaniu sałatki. Świetnie sprawdzają się jako lunch, zwłaszcza w pracy, szkole czy po prostu "w drodze".
Grzyby w takich sałatkach nie są bardzo popularne. Są zdrowe i dodają ciekawej nuty smakowej, której brak warzywom.
W tej sałatce boczniaki są smażone na maśle. Ta wersja nie jest tak lekka i zdrowa jak z gotowanymi grzybami, ale za to smak jest bez porównania lepszy ;)


SKŁADNIKI

75 g boczniaka

jajko

1½ szklanki rukoli

pomidor

1 łyżka koperku

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki masła (do smażenia)

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
106
5,3%
Bialko
3,3g
2,2%
Weglow...
2,9g
1,4%
Tluszcze
9,2g
15,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj jajko na twardo i przestudź (około 10 minut w gotującej się wodzie)
  2. Rozpuść masło na patelni
  3. Boczniaki pokrój na małe kawałki (taki na jeden kęs)
  4. Połóż je na rozgrzanym maśle i lekko posól
  5. Smaż aż się przyrumienią od czasu do czasu mieszając i przewracając (około 10 minut)
  6. Na talerzu ułóż rukolę
  7. Sparz pomidora i zdejmij z niego skórkę
  8. Pokrój go w kostkę i połóż na rukoli
  9. Ułóż boczniaki i pokrojone w kostkę jajko
  10. Polej sałatkę delikatnie oliwą oraz posyp solą i pieprzem
  11. Na koniec rozsyp na wierzchu drobno posiekany koperek


Sałatka z boczniaków i rukoli Przepis