SAŁATKA Z CIECIORKĄ I BOCZKIEM
KATEGORIE
Przekąski
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.79)
Nietypowe połączenie o wyjątkowym smaku. Sycąca cieciorka w towarzystwie świeżych warzyw lekko podsmażonych na patelni, żeby wydobyć głębię ich smaku potrafi umilić dzień.
A do tego chrupiące chipsy z boczku - no cóż, miało być smacznie, a nie lekko i zdrowo ;)


SKŁADNIKI

1 szklanka suchej ciecierzycy

2 szklanki roszponki

2 szt. pomidorów

cebula czerwona

oliwa z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
120
6%
Bialko
6,5g
4,3%
Weglow...
20g
10%
Tluszcze
1,9g
3,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę już dzień wcześniej włóż do garnka i zalej wodą
  2. Jak zaczniesz przygotowywać danie to zmień wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut
  3. Na patelni rozgrzej oliwę
  4. Potnij boczek na dość spore kawałki - po sumażeniu ma mieć wielkość standardowego chipsa
  5. Połóż go na rozgrzanej oliwie i smaż około 10 minut aż zrobi się chrupiący (w połowie czasu warto przewrócić na drugą stronę)
  6. Zdejmij boczek z patelni i włóż na nią ciecierzycę (nie usuwaj tłuszczu po boczku)
  7. Smaż około 5 minut i dodaj pokrojone w kostkę pomidory


Sałatka z cieciorką i boczkiem Przepis

Sałatka z cieciorką i boczkiem Przepis

Sałatka z cieciorką i boczkiem Przepis