SAŁATKA Z CIECIORKĄ I BOCZKIEM Sałatka z cieciorką i boczkiem KATEGORIE Przekąski Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.79)7 Michał@MilionSmaków Nietypowe połączenie o wyjątkowym smaku. Sycąca cieciorka w towarzystwie świeżych warzyw lekko podsmażonych na patelni, żeby wydobyć głębię ich smaku potrafi umilić dzień. A do tego chrupiące chipsy z boczku - no cóż, miało być smacznie, a nie lekko i zdrowo ;) SKŁADNIKI 1 szklanka suchej ciecierzycy2 szklanki roszponki2 szt. pomidorów1 cebula czerwonaoliwa z oliweksólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 120 6% Bialko 6,5g 4,3% Weglow... 20g 10% Tluszcze 1,9g 3,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 454 22,7% Bialko 24,4g 16,2% Weglow... 75,6g 37,8% Tluszcze 7,3g 12,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ciecierzycę już dzień wcześniej włóż do garnka i zalej wodąJak zaczniesz przygotowywać danie to zmień wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minutNa patelni rozgrzej oliwęPotnij boczek na dość spore kawałki - po sumażeniu ma mieć wielkość standardowego chipsaPołóż go na rozgrzanej oliwie i smaż około 10 minut aż zrobi się chrupiący (w połowie czasu warto przewrócić na drugą stronę)Zdejmij boczek z patelni i włóż na nią ciecierzycę (nie usuwaj tłuszczu po boczku)Smaż około 5 minut i dodaj pokrojone w kostkę pomidory