SAŁATKA Z GRUSZKĄ NASHI I RICOTTĄ Sałatka z gruszką nashi i ricottą KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.36)7 Michał@MilionSmaków Szybka i bardzo pożywna sałatka, która może posłużyć nam za lunch albo lekki obiad. Kremowy ser ricotta dobrze komponuje się tutaj z warzywami i orzeźwiającym smakiem nashi, który podkreśla niewielki dodatek mięty. SKŁADNIKI 2 szt. gruszki nashi1 opakowanie sera ricotta1 szklanka rukoli3 szt. pomidorków koktajlowych1 łyżka mięty świeżej2 łyżki orzechów nerkowcaSos1 łyżka miodu1 łyżka oliwy z oliwek1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 109 5,5% Bialko 3,8g 2,6% Weglow... 10,1g 5,1% Tluszcze 6,4g 10,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 480 24% Bialko 16,8g 11,2% Weglow... 44,3g 22,2% Tluszcze 27,9g 46,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wymieszaj w miseczce sok z cytryny, miód i oliwę Pokrój gruszki nashi na ósemki i wytnij z nich gniazda nasienne (czyli na pół i na pół i na pol ;) ) Wyłóż na talerz rukolę a następnie nałóż na nią kulki ricotty (nakładaj łyżką z opakowania) Ułóż na tym kawałki gruszki skórką do dołu tak żeby utworzyły koło Na środku połóż przecięte na pół pomidorki koktajlowe Polej gruszki sokie z cytryny z miodem Całość posyp pokruszonymi orzechami nerkowca i kawałkami liści mięty