SAŁATKA Z INDYKIEM I ROSZPONKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.06)
Idzie wiosna więc z każdym kolejnym dniem mam większą ochotę na sałatki. Wprawdzie nie mamy jeszcze zbyt dużego wyboru lokalnych warzyw ale jak się trochę pokombinuje to można przygotować naprawdę zdrową i smaczną sałatkę. Do sałatki warto zawsze przemycić trochę orzechów, które wzbogacą jej wartości odżywcze.
Podstawą tego dnia jest pierś z indyka ugotowana na parze - żeby było jeszcze zdrowiej ;) Do tego roszponka, suszone pomidory i jajko.


SKŁADNIKI

180 g piersi z indyka

jajko (lub 2 jeżeli są małe)

50 g roszponki

6 szt. pomidorów suszonych (kawałków)

10 g orzechów nerkowca

bazylia świeża (garść)

2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej z słoiczka z pomidorami)

pół łyżeczki vegety natur

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
199
9,9%
Bialko
13,3g
8,9%
Weglow...
7,2g
3,6%
Tluszcze
13,6g
22,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z indyka dopraw solą i pieprzem
  2. W dużym garnku zagotuj trochę wody, po czym włóż do niego sitko do parowania z ułożonymi w nim kawałkami mięsa (chyba, że masz parowar). Gotuj na parze przez około pół godziny. 
  3. Ugotuj na twardo jedno duże jajko lub dwa małe (około 10 minut w wrzątku). Następnie pokrój na mniejsze kawałki. 
  4. Roszponkę umyj i odcedź na sitku. 
  5. Suszone pomidory i orzechy nerkowca pokrój na mniejsze kawałki. 
  6. Pierś z indyka po ugotowaniu pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj w misce z jajkiem, roszponką, pomidorami i orzechami
  7. Dodaj listki świeżej bazylii i dwie łyżki oliwy z słoiczka z pomidorami.
  8. Całość dopraw odrobiną vegety i dokładnie wymieszaj. 


Sałatka z indykiem i roszponką Przepis

Sałatka z indykiem i roszponką Przepis