SAŁATKA Z JAJKA I SZPARAGÓW Sałatka z jajka i szparagów KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Sałatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.5)3 Kasia@MilionSmaków Prawdziwa wiosna na talerzu! Świeżutkie zielone szparagi, rzodkiewka, sałata... Całość posypana sezamem i skropiona dressingiem na bazie oliwy i octu winnego. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. SKŁADNIKI 3 szt. szparagów (zielonych, grubych)4 szt. jajek¼ szt. sałaty masłowej4 szt. rzodkiewki1 łyżka sezamupieprz czarny mielonySos6 łyżek oliwy z oliwek2 łyżki śmietany 12%1 łyżka białego octu winnego (lub soku z cytryny)natka pietruszkisól PRZYGOTOWANIE Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu), umyj. Szparagi gotuj przez ok. 10 minut aż zmiękną. Jajka ugotuj na twardo. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.Do miski włóż porwane liście sałaty, na to pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojone w kawałki szparagi oraz plasterki rzodkiewek.Sałatkę posyp sezamem i polej sosem.