SAŁATKA Z JAJKA I SZPARAGÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Prawdziwa wiosna na talerzu! Świeżutkie zielone szparagi, rzodkiewka, sałata... Całość posypana sezamem i skropiona dressingiem na bazie oliwy i octu winnego. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna.


SKŁADNIKI

3 szt. szparagów (zielonych, grubych)

4 szt. jajek

¼ szt. sałaty masłowej

4 szt. rzodkiewki

1 łyżka sezamu

pieprz czarny mielony

Sos

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżka białego octu winnego (lub soku z cytryny)

natka pietruszki

sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu), umyj. 
  2. Szparagi gotuj przez ok. 10 minut aż zmiękną. 
  3. Jajka ugotuj na twardo. 
  4. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
  5. Do miski włóż porwane liście sałaty, na to pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojone w kawałki szparagi oraz plasterki rzodkiewek.
  6. Sałatkę posyp sezamem i polej sosem.


Sałatka z jajka i szparagów Przepis

Sałatka z jajka i szparagów Przepis