SAŁATKA Z JARMUŻU, OGÓRKA I SERA KOZIEGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.2)
Prosta i szybka sałatka, która zawiera dużo witamin i składników odżywczych. Składniki są surowe, więc oddają nam pełnię smaku i tego co w nich najlepsze.
Bazą jest jarmuż z ogórkiem, ostrości nadają rzodkiewki, a specyficznego smaku kozi ser. Całość dopełnia lekki sos na bazie oliwy i soku z cytryny.


SKŁADNIKI

¾ szklanki jarmużu

6 szt. rzodkiewki

3 łyżki sera koziego

pół świeżego ogórka szklarniowego

1 łyżka orzeszków ziemnych

Sos

1 łyżka oliwy z oliwek

¼ łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Porwij jarmuż na małe kawałki
  2. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki
  3. Potnij ogórek w słupki (tak 2 cm na 2mm na 2mm)
  4. Przełóż jarmuż, kawałki ogórka i rzodkiewki do miski
  5. Dodaj pokruszony w kawałki ser kozi
  6. Wymieszaj w kubku sok z cytryny z oliwą, solą i pieprzem
  7. Wlej sos do sałatki i wymieszaj
  8. Posyp sałatkę orzechami ziemnymi


Sałatka z jarmużu, ogórka i sera koziego Przepis