SAŁATKA Z KALAFIORA I AWOKADO Sałatka z kalafiora i awokado KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Sałatki Kolacje Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.08)20 Kasia@MilionSmaków Bardzo lubię kalafior i staram się wykorzystywać go w kuchni na wiele sposobów. Oprócz typowo polskiego gotowanego kalafiora dodawanego jako jarzynka do obiadu, pysznie wychodzą kalafiorowe sałatki. Moja jesienna wersja to połączenie kalafiora, awokado i pestek dyni. Nie dajcie się zwieść jej pozorną lekkością - takie danie z powodzeniem może stanowić nie tylko super-zdrową przekąskę ale również (dla tych mniej głodnych) lekki lunch. SKŁADNIKI Sałatkapół kalafiora1 awokado100 g roszponki2 łyżki pestek dyni1 łyżka soku z cytrynySos2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka czerwonego octu winnegosólpieprz czarny mielonypapryka chilli mielona PRZYGOTOWANIE Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj al dente w wodzie lub na parze. Nie gotuj zbyt długo - chodzi o to by był lekko chrupki. Przygotuj dressing łącząc ze sobą oliwę z oliwek i czerwony ocet winny. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą papryki chilli. Awokado obierz, pokrój w plasterki i skrop odrobiną soku z cytryny (dzięki temu nie zbrązowieje). Ugotowany kalafior wymieszaj z listkami roszponki i awokado. Sałatkę polej dressingiem i posyp pestkami dyni.