SAŁATKA Z KALAFIORA I AWOKADO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.69)
Bardzo lubię kalafior i staram się wykorzystywać go w kuchni na wiele sposobów. Oprócz typowo polskiego gotowanego kalafiora dodawanego jako jarzynka do obiadu, pysznie wychodzą kalafiorowe sałatki.
Moja jesienna wersja to połączenie kalafiora, awokado i pestek dyni. Nie dajcie się zwieść jej pozorną lekkością - takie danie z powodzeniem może stanowić nie tylko super-zdrową przekąskę ale również (dla tych mniej głodnych) lekki lunch.


SKŁADNIKI

Sałatka

pół kalafiora

awokado

100 g roszponki

2 łyżki pestek dyni

1 łyżka soku z cytryny

Sos

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

sól

pieprz czarny mielony

papryka chilli mielona

PRZYGOTOWANIE

  1. Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj al dente w wodzie lub na parze. Nie gotuj zbyt długo - chodzi o to by był lekko chrupki.
  2. Przygotuj dressing łącząc ze sobą oliwę z oliwek i czerwony ocet winny. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą papryki chilli.
  3. Awokado obierz, pokrój w plasterki i skrop odrobiną soku z cytryny (dzięki temu nie zbrązowieje). 
  4. Ugotowany kalafior wymieszaj z listkami roszponki i awokado
  5. Sałatkę polej dressingiem i posyp pestkami dyni.


Sałatka z kalafiora i awokado Przepis

Sałatka z kalafiora i awokado Przepis