SAŁATKA Z KALAFIORA, JAJEK I POMIDORÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.7)
Lato daje duże pole do popisu w dziedzinie sałatek. Letnie miesiące obfitują w pyszne warzywa i owoce, które z odrobiną ziół i jogurtu dają nam pyszny lunch czy przekąskę do pracy.
Dziś bardzo szybka i łatwa do przygotowania propozycja - kalafior, jajko na twardo + pomidory.


SKŁADNIKI

350 g kalafiora

3 szt. jajek

2 szt. pomidorów

2 łyżki koperku (świeżego)

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
51
2,6%
Bialko
3,6g
2,4%
Weglow...
3,5g
1,8%
Tluszcze
2,7g
4,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody, po czym na koszyczku do parowania włóż podzielony na różyczki kalafior. Gotuj na parze do miękkości (oczywiście zamiast garnka i koszyczka możesz użyć parowaru).
  2. Jajka ugotuj na twardo - wystarczy 5 minut gotowania.
  3. Pomidory pokrój w dużą kostkę. 
  4. Świeży koperek drobno posiekaj.
  5. W małej miseczce dokładnie wymieszaj jogurt naturalny i majonez.
  6. Do dużej miski włóż podzielony na różyczki, ugotowany kalafior, pokrojone w kostkę jajka i pomidory, koperek oraz sos jogurtowo-majonezowy. Całość wymieszaj. 


Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów Przepis

Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów Przepis

Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów Przepis