SAŁATKA Z KALAFIORA, JAJEK I POMIDORÓW Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Sałatki Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.69)123 Kasia@MilionSmaków Lato daje duże pole do popisu w dziedzinie sałatek. Letnie miesiące obfitują w pyszne warzywa i owoce, które z odrobiną ziół i jogurtu dają nam pyszny lunch czy przekąskę do pracy. Dziś bardzo szybka i łatwa do przygotowania propozycja - kalafior, jajko na twardo + pomidory. SKŁADNIKI 350 g kalafiora3 szt. jajek2 szt. pomidorów2 łyżki koperku (świeżego)2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 51 2,6% Bialko 3,6g 2,4% Weglow... 3,5g 1,8% Tluszcze 2,7g 4,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 244 12,2% Bialko 17,2g 11,5% Weglow... 16,7g 8,4% Tluszcze 12,7g 21,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody, po czym na koszyczku do parowania włóż podzielony na różyczki kalafior. Gotuj na parze do miękkości (oczywiście zamiast garnka i koszyczka możesz użyć parowaru).Jajka ugotuj na twardo - wystarczy 5 minut gotowania.Pomidory pokrój w dużą kostkę. Świeży koperek drobno posiekaj.W małej miseczce dokładnie wymieszaj jogurt naturalny i majonez.Do dużej miski włóż podzielony na różyczki, ugotowany kalafior, pokrojone w kostkę jajka i pomidory, koperek oraz sos jogurtowo-majonezowy. Całość wymieszaj.