SAŁATKA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM, FASOLĄ I DRESSINGIEM Z TAHINI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.57)
Tahini jest bardzo zdrowe i na szczęście może posłużyć do przygotowania wielu różnych dań.
Sprawdza się także jako dip do sałatki, które składa się z nietypowego połączenia składników takich jak kurczak, szpinak i czerwona fasola.


SKŁADNIKI

pierś z kurczaka

2 łyżki przyprawy do kurczaka

1 łyżka oleju rzepakowego

pół szklanki świeżego szpinaku

4 łyżki fasoli czerwonej

¼ szt. żółtej papryki

2 łyżki pestek dyni

4 szt. pomidorów suszonych

2 łyżki pasty tahini

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

2 łyżki wody (ciepłej)

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę o boku około 1 centymetra
  2. Obtocz go w przyprawie do kurczaka
  3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmażaj kurczaka około 5 minut często mieszając aż się przyrumieni
  4. Na talerzu ułóż szpinak
  5. Na nim połóż kawałki kurczaka i odsączoną fasolę
  6. Dodaj pociętą w kwadraty żółtą paprykę i pestki dyni oraz pokrojone w paseczki szuszone pomidory
  7. W miseczce wymieszaj tahini z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i wodą
  8. Polej sałatkę dressingiem

Inspiracja lunchbox


Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, fasolą i dressingiem z tahini Przepis

Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, fasolą i dressingiem z tahini Przepis