SAŁATKA Z KURKAMI I KASZĄ JĘCZMIENNĄ Sałatka z kurkami i kaszą jęczmienną KATEGORIE Sałatki CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Ta sałatka to połączenie dwóch tradycyjnych polskich składników, które niezbyt często występują razem w kuchni: kaszy jęczmiennej i kurek. Sałatka jest lekka, ale sycąca i z pewnością sprawdzi się jako lunch. Można ją jeść na zimno i na ciepło i ciężko się zdecydować w której wersji smakuje lepiej. SKŁADNIKI 1½ szklanki kaszy jęczmiennejpół łyżeczki soli1 łyżka oleju rzepakowego1 szklanka kurekpół cebuli czerwonejpół żółtej paprykipół opakowania sera halloumi2 łyżki natki pietruszkipół łyżeczki mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 235 11,7% Bialko 8,3g 5,5% Weglow... 36,2g 18,1% Tluszcze 6,5g 10,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 432 21,6% Bialko 15,3g 10,2% Weglow... 66,7g 33,3% Tluszcze 12g 20% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z opisem na opakowaniu (jeśli nie masz opisu na opakowaniu to 2,3 razy więcej wody niż kaszy zagotowujesz w garnku z odrobiną soli i łyżką oleju. Wrzucasz kaszę na około 20 minut.) Na patelni rozgrzej masło Kurki dobrze umyj i potnij na średniej wielkości kawałki - około centymetra Wrzuć je na patelnię i smaż około 5 minut aż się lekko przyrumienią Drobno posiekaj natkę pietruszki i czerwoną cebulę Paprykę i ser halloumi pokrój kostkę o boku około pół centymetra Do miski wsyp kaszę Dodaj kurki, paprykę, cebulę i ser Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem Posyp natką pietruszki