SAŁATKA Z KURKAMI I KASZĄ JĘCZMIENNĄ
KATEGORIE
Sałatki
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ta sałatka to połączenie dwóch tradycyjnych polskich składników, które niezbyt często występują razem w kuchni: kaszy jęczmiennej i kurek.
Sałatka jest lekka, ale sycąca i z pewnością sprawdzi się jako lunch. Można ją jeść na zimno i na ciepło i ciężko się zdecydować w której wersji smakuje lepiej.


SKŁADNIKI

1½ szklanki kaszy jęczmiennej

pół łyżeczki soli

1 łyżka oleju rzepakowego

1 szklanka kurek

pół cebuli czerwonej

pół żółtej papryki

pół opakowania sera halloumi

2 łyżki natki pietruszki

pół łyżeczki mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
235
11,7%
Bialko
8,3g
5,5%
Weglow...
36,2g
18,1%
Tluszcze
6,5g
10,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z opisem na opakowaniu (jeśli nie masz opisu na opakowaniu to 2,3 razy więcej wody niż kaszy zagotowujesz w garnku z odrobiną soli i łyżką oleju. Wrzucasz kaszę na około 20 minut.)
  2. Na patelni rozgrzej masło
  3. Kurki dobrze umyj i potnij na średniej wielkości kawałki - około centymetra
  4. Wrzuć je na patelnię i smaż około 5 minut aż się lekko przyrumienią
  5. Drobno posiekaj natkę pietruszki i czerwoną cebulę
  6. Paprykę i ser halloumi pokrój kostkę o boku około pół centymetra
  7. Do miski wsyp kaszę
  8. Dodaj kurki, paprykę, cebulę i ser
  9. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
  10. Posyp natką pietruszki


Sałatka z kurkami i kaszą jęczmienną Przepis

Sałatka z kurkami i kaszą jęczmienną Przepis