SAŁATKA Z PIECZONYMI BURACZKAMI I KOZIM SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Do mojej kuchni trafiły buraczki z ogrodu mamy. Po krótkim przemyśleniu tematu zdecydowałam, że nie skończą w barszczu ani w słoiczku tylko w piekarniku. Upieczone buraczki mogą być wspaniałą bazą do sałatek i tak też postanowiłam je wykorzystać. Warto upiec ich więcej na zapas bo pieką się dość długo (u mnie godzina i 15 minut).
Do towarzystwa dla buraczków wykorzystałam sparzony jarmuż i roszponkę a na urozmaicenie smaku - ser kozi w roladce. Wyszło zdrowo i pysznie - czyli tak jak lubię :)


SKŁADNIKI

3 szt. buraków

70 g jarmużu

50 g roszponki

110 g sera koziego (roladki)

2 łyżki sosu balsamico

2 łyżeczki tymianku suszonego

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
125
6,3%
Bialko
7,2g
4,8%
Weglow...
7,5g
3,8%
Tluszcze
6,9g
11,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  2. Buraczki dokładnie umyj, zawiń każdego osobno w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut (pod koniec pieczenia sprawdź czy buraczki są miękkie, np. przy wykorzystaniu patyczka do szaszłyków).
  3. Jarmuż zalej wrzątkiem, pozostaw na 3 minuty i odcedź. Wyłóż na dwa talerze i posól.
  4. Roszponkę umyj i wyłóż na jarmuż.
  5. Gdy buraczki się upieką wyjmij je z folii, pokrój w plastry i ułóż talerzach na roszponce.
  6. Ser kozi rozdrobnij i posyp nim warzywa na talerzach.
  7. Całość dopraw tymiankiem i sosem balsamicznym.
  8. Podawaj od razu. 


Sałatka z pieczonymi buraczkami i kozim serem Przepis

Sałatka z pieczonymi buraczkami i kozim serem Przepis