SAŁATKA Z PIECZONYMI BURACZKAMI I KOZIM SEREM Sałatka z pieczonymi buraczkami i kozim serem KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Do mojej kuchni trafiły buraczki z ogrodu mamy. Po krótkim przemyśleniu tematu zdecydowałam, że nie skończą w barszczu ani w słoiczku tylko w piekarniku. Upieczone buraczki mogą być wspaniałą bazą do sałatek i tak też postanowiłam je wykorzystać. Warto upiec ich więcej na zapas bo pieką się dość długo (u mnie godzina i 15 minut). Do towarzystwa dla buraczków wykorzystałam sparzony jarmuż i roszponkę a na urozmaicenie smaku - ser kozi w roladce. Wyszło zdrowo i pysznie - czyli tak jak lubię :) SKŁADNIKI 3 szt. buraków70 g jarmużu50 g roszponki110 g sera koziego (roladki)2 łyżki sosu balsamico2 łyżeczki tymianku suszonegoszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 125 6,3% Bialko 7,2g 4,8% Weglow... 7,5g 3,8% Tluszcze 6,9g 11,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 371 18,5% Bialko 21,4g 14,2% Weglow... 22,2g 11,1% Tluszcze 20,4g 34% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Buraczki dokładnie umyj, zawiń każdego osobno w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut (pod koniec pieczenia sprawdź czy buraczki są miękkie, np. przy wykorzystaniu patyczka do szaszłyków). Jarmuż zalej wrzątkiem, pozostaw na 3 minuty i odcedź. Wyłóż na dwa talerze i posól. Roszponkę umyj i wyłóż na jarmuż. Gdy buraczki się upieką wyjmij je z folii, pokrój w plastry i ułóż talerzach na roszponce. Ser kozi rozdrobnij i posyp nim warzywa na talerzach. Całość dopraw tymiankiem i sosem balsamicznym. Podawaj od razu.