SAŁATKA Z TRUSKAWEK, WĘDZONEGO TOFU, ORZECHÓW I SAŁATY W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.61)
Bardzo prosta sałatka o ciekawym połączeniu smaków.
Truskawki - lekko kwaśne i słodkie dobrze komponują się z wędzonym tofu (które w odróżnieniu od tradycyjnego ma swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata.
Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy.
Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca.


SKŁADNIKI

1 szklanka sałaty lodowej

6 szt. truskawek

pół opakowania tofu

2 łyżki orzechów nerkowca

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka musztardy sarepskiej

1 łyżka majonezu

1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Sałatę lodową podrzyj palcami na małe kawałki i wrzuć do miski
  2. Oderwij szypułki z truskawek i przekrój każdą na 4 części
  3. Tofu pokrój w pół centymetrowe kostki
  4. Potnij orzechy nerkowca na 3 lub 4 kawałki i wsyp je na suchą patelnię
  5. Podgrzewaj w wysokiej temperaturze około 3 minut aż lekko się przyprażą
  6. Dorzuć wszystkie składniki do sałaty
  7. Do kubeczka wlej oliwę
  8. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj
  9. Cały czas mieszając dodaj musztardę i miód
  10. Na koniec dodaj majonez cały czas mieszając
  11. Sos jest gotowy gdy ma idealnie jednolitą konsystencję
  12. Sałatkę polej sosem tuż przed samym jedzeniem
  13. Smacznego!


Sałatka z truskawek, wędzonego tofu, orzechów i sałaty w sosie miodowo-musztardowym Przepis

Sałatka z truskawek, wędzonego tofu, orzechów i sałaty w sosie miodowo-musztardowym Przepis