SAŁATKA Z TRUSKAWEK, WĘDZONEGO TOFU, ORZECHÓW I SAŁATY W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Sałatka z truskawek, wędzonego tofu, orzechów i sałaty w sosie miodowo-musztardowym KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.61)9 Michał@MilionSmaków Bardzo prosta sałatka o ciekawym połączeniu smaków. Truskawki - lekko kwaśne i słodkie dobrze komponują się z wędzonym tofu (które w odróżnieniu od tradycyjnego ma swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata. Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy. Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca. SKŁADNIKI 1 szklanka sałaty lodowej6 szt. truskawekpół opakowania tofu2 łyżki orzechów nerkowca2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytryny1 łyżka musztardy sarepskiej1 łyżka majonezu1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE Sałatę lodową podrzyj palcami na małe kawałki i wrzuć do miski Oderwij szypułki z truskawek i przekrój każdą na 4 części Tofu pokrój w pół centymetrowe kostki Potnij orzechy nerkowca na 3 lub 4 kawałki i wsyp je na suchą patelnię Podgrzewaj w wysokiej temperaturze około 3 minut aż lekko się przyprażą Dorzuć wszystkie składniki do sałaty Do kubeczka wlej oliwę Dodaj sok z cytryny i wymieszaj Cały czas mieszając dodaj musztardę i miód Na koniec dodaj majonez cały czas mieszając Sos jest gotowy gdy ma idealnie jednolitą konsystencję Sałatkę polej sosem tuż przed samym jedzeniem Smacznego!