SAJGONKI Z JABŁKIEM I CYNAMONEM Sajgonki z jabłkiem i cynamonem KATEGORIE Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.64)7 Michał@MilionSmaków Czy sajgonki (spring rolls) mogą być też deserem? Czemu nie, wystarczy zrobić je lekko na słodko. Na przykład z jabłkiem i małym dodatkiem cynamonu. Wtedy otrzymamy sajgonkę a'la szarlotka - palce lizać ;) SKŁADNIKI 2 szt. jabłek2 łyżki masła¼ łyżeczki cynamonumąka ryżowaolej rzepakowy (do smażenia)2 łyżki cukru pudru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 93 4,7% Bialko 0,4g 0,3% Weglow... 13,8g 6,9% Tluszcze 4,1g 6,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 103 5,1% Bialko 0,4g 0,3% Weglow... 15,2g 7,6% Tluszcze 4,5g 7,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zacznijmy od przygotowania farszu do sajgonek. Obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło i wrzuć jabłka oraz wsyp cynamon. Przykryj i pozwól, żeby się poddusiły (około 10 minut) mieszając od czasu do czasu. Następnie odkryj i zostaw jeszcze chwilę, żeby odparował sok. Rozłóż papier ryżowy i przeciągnij go przez talerz z zimną wodą, żeby go lekko zmoczyć. Nałóż na środek farsz i zagnij boki (jak kopertę) a następnie ciasno zwiń w rolkę. Zawiniętą sajgonkę odkładaj na talerz lub folię - tak, żeby się nie posklejały. Gdy już będą wszystkie zawinięte rozgrzej olej w garnku (musi przykrywać minimum 3/4 sajgonki a najlepiej całość). Smaż około 4-5 minut w mocno rozgrzanym oleju w połowie obracając na drugą stronę. Wykładaj na talerze i przed tuż przed podaniem posyp lekko cukrem pudrem