SAJGONKI Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Czy sajgonki (spring rolls) mogą być też deserem? Czemu nie, wystarczy zrobić je lekko na słodko. Na przykład z jabłkiem i małym dodatkiem cynamonu. Wtedy otrzymamy sajgonkę a'la szarlotka - palce lizać ;)


SKŁADNIKI

2 szt. jabłek

2 łyżki masła

¼ łyżeczki cynamonu

mąka ryżowa

olej rzepakowy (do smażenia)

2 łyżki cukru pudru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
93
4,7%
Bialko
0,4g
0,3%
Weglow...
13,8g
6,9%
Tluszcze
4,1g
6,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznijmy od przygotowania farszu do sajgonek.
  2. Obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę.
  3. W rondelku rozpuść masło i wrzuć jabłka oraz wsyp cynamon.
  4. Przykryj i pozwól, żeby się poddusiły (około 10 minut) mieszając od czasu do czasu.
  5. Następnie odkryj i zostaw jeszcze chwilę, żeby odparował sok. 
  6. Rozłóż papier ryżowy i przeciągnij go przez talerz z zimną wodą, żeby go lekko zmoczyć.
  7. Nałóż na środek farsz i zagnij boki (jak kopertę) a następnie ciasno zwiń w rolkę.
  8. Zawiniętą sajgonkę odkładaj na talerz lub folię - tak, żeby się nie posklejały.
  9. Gdy już będą wszystkie zawinięte rozgrzej olej w garnku (musi przykrywać minimum 3/4 sajgonki a najlepiej całość).
  10. Smaż około 4-5 minut w mocno rozgrzanym oleju w połowie obracając na drugą stronę.
  11. Wykładaj na talerze i przed tuż przed podaniem posyp lekko cukrem pudrem


Sajgonki z jabłkiem i cynamonem Przepis

Sajgonki z jabłkiem i cynamonem Przepis