SANDACZ W SOSIE KOPERKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.74)
Klasyka polskiej kuchni - bardzo prosty do przygotowania filet z sandacza. Sandacz ma bardzo delikatne, pyszne mięso dlatego nie warto przytłaczać jego smaku nadmiarem przypraw czy dodatków. Ja podałam go bardzo klasycznie - z sosem koperkowym, ziemniakami z wody i surówką z kapusty.


SKŁADNIKI

4 szt. sandacza (filety)

sól

pieprz czarny mielony

3 łyżki mąki pszennej

olej rzepakowy (do smażenia)

Surówka

pół białej kapusty

2 łyżki białego octu winnego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki białego cukru

marchewka

pół jabłek

pieprz czarny mielony

koperek

Sos

koperek (pęczek)

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka bulionu warzywnego

2 łyżeczki śmietany 12% (lub 18% jeżeli wolisz bardziej gęsty)

Dodatki

6 szt. ziemniaków

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania klasycznej surówki z kapusty żeby zdążyła się przegryźć.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w jednakowej wielkości kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  3. W międzyczasie przygotuj Sos koperkowy.
  4. Filety z sandacza umyj, dopraw solą i pieprzem a następnie oprósz mąką.
  5. Na patelni rozgrzej olej
  6. Rybę smaż po kilka minut z obu stron. 
  7. Podawaj od razu z przygotowanymi dodatkami. 


Sandacz w sosie koperkowym Przepis

Sandacz w sosie koperkowym Przepis