SCHAB ZE ŚLIWKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Klasyczne mięsne danie, dzięki któremu zwykły obiad nabierze bardziej odświętnego charakteru. Niepozorne suszone śliwki nadają mięsu wybornego smaku, soczystości i pięknego aromatu, a to wszystko przy tak małym nakładzie pracy.


SKŁADNIKI

1 kg schabu (bez kości)

10 szt. śliwek suszonych (około)

2 ząbki czosnku świeżego

2 szt. marchewek

3 szt. selera naciowego (łodygi)

2 szt. cebuli

sól

pieprz czarny mielony

majeranek

2 łyżki masła klarowanego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
185
9,3%
Bialko
17g
11,4%
Weglow...
2,5g
1,3%
Tluszcze
11,4g
19,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso umyć, dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
  2. Po obu stronach naciąć nożem otwory i włożyć w nie suszone śliwki.
  3. Można odstawić na noc do lodówki lub od razu przystąpić do kolejnych czynności.
  4. Rozpuścić na patelni masło klarowane i chwilę obsmażyć na nim mięso z każdej strony.
  5. Marchewki, seler naciowy i cebule pokroić na średnie kawałki.
  6. Schab przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć przy nim pokrojone warzywa, wlać na dno trochę wody i piec około 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
  7. Można podawać z ulubionymi sałatkami, warzywami i smażonymi ziemniaczkami.


Schab ze śliwką Przepis

Schab ze śliwką Przepis