SCHAB ZE ŚLIWKĄ Schab ze śliwką KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN LICZBA PORCJI 5 OCEŃ (średnia: 3.5)3 Beata@MilionSmaków Klasyczne mięsne danie, dzięki któremu zwykły obiad nabierze bardziej odświętnego charakteru. Niepozorne suszone śliwki nadają mięsu wybornego smaku, soczystości i pięknego aromatu, a to wszystko przy tak małym nakładzie pracy. SKŁADNIKI 1 kg schabu (bez kości)10 szt. śliwek suszonych (około)2 ząbki czosnku świeżego2 szt. marchewek3 szt. selera naciowego (łodygi)2 szt. cebulisólpieprz czarny mielonymajeranek2 łyżki masła klarowanego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 185 9,3% Bialko 17g 11,4% Weglow... 2,5g 1,3% Tluszcze 11,4g 19,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 592 29,6% Bialko 54,3g 36,2% Weglow... 8,1g 4,1% Tluszcze 36,5g 60,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Po obu stronach naciąć nożem otwory i włożyć w nie suszone śliwki. Można odstawić na noc do lodówki lub od razu przystąpić do kolejnych czynności. Rozpuścić na patelni masło klarowane i chwilę obsmażyć na nim mięso z każdej strony. Marchewki, seler naciowy i cebule pokroić na średnie kawałki. Schab przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć przy nim pokrojone warzywa, wlać na dno trochę wody i piec około 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Można podawać z ulubionymi sałatkami, warzywami i smażonymi ziemniaczkami.