SERDUSZKA Z ORZESZKAMI PINII I PARMEZANEM Serduszka z orzeszkami pinii i parmezanem KATEGORIE Przekąski Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Jedna z ciekawszych przekąsek na słono z ciasta francuskiego jaką zrobiłem. Wygląda ciekawie a smakuje jeszcze lepiej dzięki temu, że orzechy pinii dobrze komponują się z parmezanem. Jak większość przekąsek z użyciem ciasta francuskiego - robi się szybko, można podawać na ciepło i na zimno i można długo przechowywać - jeśli, oczywiście, nie zje się wszystkiego od razu. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego50 g orzeszków pinii75 g sera parmezanu (startego)1 jajko Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 496 24,8% Bialko 13,8g 9,2% Weglow... 29,5g 14,8% Tluszcze 36,3g 60,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 285 14,3% Bialko 8g 5,3% Weglow... 17g 8,5% Tluszcze 20,9g 34,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozłożyć ciasto francuskie na stoleNa dłuższej krawędzi ciasta zaznaczyć połowęRoztrzepać jajko w miseczce i posmarować nim ciastoPosypać orzechami pinii i startym parmezanemTeraz należy zwinąć ciasto z dwóch stron - tak żeby dwie rolki spotkały się w zaznaczonym wcześniej punkcieTak zwinięte ciasto włożyć do lodówki na minimum 10 minutPo wyjęciu bardzo ostrym nożem (inaczej może się rozlecieć) pociąć na plastry grubości około 5 milimetrówPowstałe w ten sposób serduszka układać na blasze przykrytej papierem do pieczeniaPiec między 10 a 15 minut w temperaturze 150 stopni w termoobiegu aż będą przyrumienione