SERDUSZKA Z ORZESZKAMI PINII I PARMEZANEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jedna z ciekawszych przekąsek na słono z ciasta francuskiego jaką zrobiłem.
Wygląda ciekawie a smakuje jeszcze lepiej dzięki temu, że orzechy pinii dobrze komponują się z parmezanem.
Jak większość przekąsek z użyciem ciasta francuskiego - robi się szybko, można podawać na ciepło i na zimno i można długo przechowywać - jeśli, oczywiście, nie zje się wszystkiego od razu.


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

50 g orzeszków pinii

75 g sera parmezanu (startego)

jajko

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
496
24,8%
Bialko
13,8g
9,2%
Weglow...
29,5g
14,8%
Tluszcze
36,3g
60,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozłożyć ciasto francuskie na stole
  2. Na dłuższej krawędzi ciasta zaznaczyć połowę
  3. Roztrzepać jajko w miseczce i posmarować nim ciasto
  4. Posypać orzechami pinii i startym parmezanem
  5. Teraz należy zwinąć ciasto z dwóch stron - tak żeby dwie rolki spotkały się w zaznaczonym wcześniej punkcie
  6. Tak zwinięte ciasto włożyć do lodówki na minimum 10 minut
  7. Po wyjęciu bardzo ostrym nożem (inaczej może się rozlecieć) pociąć na plastry grubości około 5 milimetrów
  8. Powstałe w ten sposób serduszka układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia
  9. Piec między 10 a 15 minut w temperaturze 150 stopni w termoobiegu aż będą przyrumienione


Serduszka z orzeszkami pinii i parmezanem Przepis

Serduszka z orzeszkami pinii i parmezanem Przepis