SERNIK DYNIOWY BEZGLUTENOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 130 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 4)
W sezonie jesiennym nie może u mnie zabraknąć różnego rodzaju potraw z dynią. Szczególnie uwielbiam jej dodatek w sernikach.
W poniższym przepisie smak dyni wspaniale komponuje się z aksamitnym śmietankowym nadzieniem dodatkowo podkreślonym skórką pomarańczową. Całość w połączeniu z kakaowo-korzennym spodem tworzy idealny deser na coraz dłuższe jesienne wieczory.


SKŁADNIKI

Nadzienie

250 g sera mascarpone

500 g dyni (puree)

500 g twarogu sernikowego zmielonego

4 szt. jajek

40 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

100 g śmietany kremówki 36%

120 g cukru trzcinowego

Spód

100 g mąki ryżowej

40 g mąki gryczanej

2 łyżki kakao ciemnego

4 łyżki cukru pudru

100 g masła

1 łyżka przyprawy do piernika (korzennej)

Polewa

100 g śmietany 12%

1 łyżka cukru pudru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
200
10%
Bialko
5,9g
3,9%
Weglow...
17,2g
8,6%
Tluszcze
12g
19,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na spód zagnieść i włożyć do lodówki na 10 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni i podpiec spód ciasta przez 15 minut.
  3. Twaróg zmiksować na małych obrotach z serkiem mascarpone i dyniowym puree.
  4. Następnie dodać cukier, jajka, mąkę, skórkę pomarańczową oraz śmietanę kremówkę i zmiksować tylko do połączeni składników na małych obrotach.
  5. Masę serową wylać na podpieczony spód i włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec bez termoobiegu przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 1 godzinę 20 minut. 
  6. Przed końcem pieczenia wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem pudrem, rozprowadzić polewę na serniku i piec jeszcze 10 minut w temperaturze zmniejszonej do 120 stopni.
  7. Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.


Sernik dyniowy bezglutenowy Przepis

Sernik dyniowy bezglutenowy Przepis

Sernik dyniowy bezglutenowy Przepis