SERNIK KASZTANOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pomysłami na sernik można sypać jak z rękawa. Poniżej wariacja klasycznego sernika z kasztanowym puree, które nadaje ciastu mięsistości i ciekawego kasztanowego posmaku. Gotowe puree w słoiczku kupicie np. w Almie.


SKŁADNIKI

Spód

280 g ciastek owsianych (lub zbożowych)

60 g masła

Masa serowa

700 g twarogu sernikowego zmielonego

130 g cukru trzcinowego

5 szt. jajek

200 g śmietany 18%

2 łyżeczki aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego)

2 łyżki rumu

380 g puree kasztanowego

4 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
207
10,3%
Bialko
7,7g
5,2%
Weglow...
22,4g
11,2%
Tluszcze
9,1g
15,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. 
  2. Ciasteczka owsiane włóż do foliowego woreczka i rozwałkuj aby się pokruszyły. 
  3. Masło roztop w rondelku, dodaje do niego pokruszone ciasteczka owsiane i wymieszaj. 
  4. Ugnieć masę na dnie tortownicy i wstaw do lodówki. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu). 
  6. Na niskich obrotach miksera utrzyj szybko twaróg, cukier trzcinowy i  jajka
  7. Dodaj śmietanę, aromat waniliowy i rum i ucieraj jeszcze przez chwilę. 
  8. Dodaj puree kasztanowe i zmiksuj na niskich obrotach przez kilka sekund. 
  9. Jeżeli masa jest bardzo płynna dodaj mąkę ziemniaczaną i ucieraj chwilkę aż się połączy z masą. 
  10. Masę wlej do tortownicy i piecz przez ok. 1 godzinę. 
  11. Po ostygnięciu włóż do lodówki. 


Sernik kasztanowy Przepis

Sernik kasztanowy Przepis