SERNIK KLASYCZNY BEZGLUTENOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Sernik z posmakiem limonkowym na migdałowo-cynamonowym spodzie to prawdziwa gratka dla nietolerujących glutenu (brak tu mąki pszennej), ale nie tylko. Różnorodność jego smaku zadowoli zwolenników klasycznych serników ze spodem, a dodatek ksylitolu zamiast cukru pozwoli cieszyć się nim także diabetykom oraz osobom zwracającym większą uwagę na poziom cukru we krwi. Jednym słowem sernik dla wszystkich.


SKŁADNIKI

Spód

180 g migdałów (zmielonych)

60 g masła (roztopionego)

45 g ksylitolu

1 łyżeczka cynamonu

jajko

Masa serowa

600 g twarogu półtłustego

200 g śmietany 12%

4 szt. jajek

120 g ksylitolu

2 łyżki soku z limonki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
218
10,9%
Bialko
12,8g
8,5%
Weglow...
14g
7%
Tluszcze
14,3g
23,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać w misce mielone migdały, ksylitol i cynamon, po czym dodać roztopione masło oraz jajko i dokładnie wymieszać.
  2. Masę przełożyć na blachę o średnicy około 23-24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wykleić ciastem jej dno.
  3. Piekarnik nagrzać do 165 stopni w pozycji termoobieg.
  4. Wymieszać w misce twaróg, kwaśną śmietanę i ksylitol, a następnie ubić krótko składniki na jednolita masę.
  5. Dalej ubijając dodawać jajka i sok z limonki.
  6. Wylać masę serową na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 65-70 minut do stężenia i lekkiego zarumienienia sernika.
  7. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce i podawać najlepiej ze świeżymi owocami np. malinami lub jeżynami.


Sernik klasyczny bezglutenowy Przepis

Sernik klasyczny bezglutenowy Przepis

Sernik klasyczny bezglutenowy Przepis