SERNIK KLASYCZNY BEZGLUTENOWY Sernik klasyczny bezglutenowy KATEGORIE Słodkości Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 5)1 Beata@MilionSmaków Sernik z posmakiem limonkowym na migdałowo-cynamonowym spodzie to prawdziwa gratka dla nietolerujących glutenu (brak tu mąki pszennej), ale nie tylko. Różnorodność jego smaku zadowoli zwolenników klasycznych serników ze spodem, a dodatek ksylitolu zamiast cukru pozwoli cieszyć się nim także diabetykom oraz osobom zwracającym większą uwagę na poziom cukru we krwi. Jednym słowem sernik dla wszystkich. SKŁADNIKI Spód180 g migdałów (zmielonych)60 g masła (roztopionego)45 g ksylitolu1 łyżeczka cynamonu1 jajkoMasa serowa600 g twarogu półtłustego200 g śmietany 12%4 szt. jajek120 g ksylitolu2 łyżki soku z limonki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 218 10,9% Bialko 12,8g 8,5% Weglow... 14g 7% Tluszcze 14,3g 23,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 279 13,9% Bialko 16,3g 10,9% Weglow... 17,9g 8,9% Tluszcze 18,3g 30,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wymieszać w misce mielone migdały, ksylitol i cynamon, po czym dodać roztopione masło oraz jajko i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę o średnicy około 23-24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wykleić ciastem jej dno. Piekarnik nagrzać do 165 stopni w pozycji termoobieg. Wymieszać w misce twaróg, kwaśną śmietanę i ksylitol, a następnie ubić krótko składniki na jednolita masę. Dalej ubijając dodawać jajka i sok z limonki. Wylać masę serową na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 65-70 minut do stężenia i lekkiego zarumienienia sernika. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce i podawać najlepiej ze świeżymi owocami np. malinami lub jeżynami.