SERNIK KOKOSOWY Z MUSEM MALINOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Doskonały sernik: lekki, puszysty, mocno serowy z wyraźnym posmakiem kokosa i na spodzie z przepysznego brownie. Robi się go szybko i prosto i zawsze, ale to zawsze się udaje.
Całości dopełnia prosty mus z malin, które rewelacyjnie komponują się z kokosem.

Inspiracją do tego sernika jest przepis z Kwestii Smaku.


SKŁADNIKI

Spód

70 g czekolady ciemnej 70-85%

70 g masła sezamowego

jajko

¼ szklanki cukru trzcinowego

50 g mąki pszennej

Ciasto

200 g mleka kokosowego (pół standardowej puszki)

1 kg twarogu sernikowego zmielonego

5 łyżek mąki ziemniaczanej

5 szt. jajek

laska wanilii

Sos

1 szklanka malin

4 łyżki cukru waniliowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
169
8,4%
Bialko
9,6g
6,4%
Weglow...
14g
7%
Tluszcze
8,4g
13,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Zaczniemy od przygotowania spodu.
  3. Do rondelka pokrusz gorzką czekoladę i dodaj masło.
  4. Podgrzewaj na małym ogniu (tylko żeby składniki się rozpuściły)
  5. Mieszaj od czasu do czasu aż masa będzie jednolita.
  6. Do osobnej miski wbij jajko i wsyp cukier.
  7. Ubijaj mikserem na puszystą pianę (około 2-3 minut).
  8. Wsyp mąkę i dolewaj powoli masę czekoladową cały czas miksując. 
  9. Wyłóż dno formy do pieczenia o średnicy 24 cm papierem do pieczenia i wylej na nią masę.
  10. Piecz około 10 minut a następnie odstaw do ostygnięcia.
  11. Teraz przygotuj zasadnicze ciasto.
  12. Do miski włóż ser twarogowy.
  13. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na niskich obrotach aż masa się połączy.
  14. Dosyp cukier, mąkę ziemniaczaną, oraz nasionka wyłuskane z wanilii (uwaga, nie wyrzucaj samej laski wanilii, można z niej zrobić cukier waniliowy lub aromat)
  15. Wbij jajka i na niskich obrotach miksuj aż masa będzie jednolita.
  16. Wlej ją do foremki gdzie jest upieczony spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
  17. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze godzinę.
  18. Przed wyjęciem sprawdź czy sernik jest gotowy wbijając w niego słomkę (i sprawdzając, czy nie jest płynny)
  19. Pamiętaj, żeby sernik schładzać stopniowo - najpierw otworzyć piekarnik dosłownie na jeden centymetr. Po kilku minutach bardziej i tak aż dojdzie do temperatury pokojowej. Później wstaw sernik do lodówki.
  20. Do blendera włóż maliny i cukier waniliowy i dokładnie zmiksuj.
  21. Sernik polewaj kiedy już będzie wyłożony na talerze.

A tutaj oryginalny przepis z Kwestii Smaku.


Sernik kokosowy z musem malinowym Przepis

Sernik kokosowy z musem malinowym Przepis

Sernik kokosowy z musem malinowym Przepis