SERNIK MIGDAŁOWY Sernik migdałowy KATEGORIE Słodkości Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.88)4 Beata@MilionSmaków Kolejne ciasto, które piekę zawsze na Boże Narodzenie to sernik. Zmienia się tylko jego rodzaj. Tym razem jest to lekki, wilgotny, delikatny sernik z wyczuwalnym migdałowym posmakiem. SKŁADNIKI 10 szt. jajek1½ szklanki białego cukru50 g migdałów (zmielonych)1 kg twarogu sernikowego zmielonego1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (proszek)500 ml śmietany kremówki 36%3 łyżeczki likieru amarettopłatki migdałowe PRZYGOTOWANIE Oddzielić białka od żółtek. Te ostatnie utrzeć z połową cukru.Dodać budyń, zmielone migdały, twaróg oraz likier amaretto i wymieszać.Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej.Białka ubić z drugą połową cukru i wymieszać delikatnie z masą.Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 33 x 20 cm, wygładzić i posypać płatkami migdałowymi.Ciasto piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg około godziny.Po wystudzeniu dobrze schłodzić przed podaniem.