SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ I BRZOSKWINIĄ Sernik na zimno z borówką amerykańską i brzoskwinią KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.78)9 Michał@MilionSmaków W upalne, letnie dni nie ma nic lepszego niż sernik na zimno z kawą na deser lub drugie śniadanie. U mnie w domu najczęściej pojawia się sernik z truskawkami, ale wersja z borówką amerykańską tylko nieznacznie ustępuje mu miejsca. Połączenie słodkiej borówki z brzoskwinią daje wyraźnie orzeźwiający smak - a o to właśnie chodzi o tej porze roku ;) SKŁADNIKI 1 kg twarogu półtłustego120 g masła4 szt. jajek¾ szklanki białego cukru2 łyżki żelatyny (czubate)¼ szklanki mleka 2%250 g borówek amerykańskich2 szt. brzoskwiń1 galaretka (smak brzoskwiniowy)pół szklanki malin Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 170 8,5% Bialko 11,3g 7,5% Weglow... 14,7g 7,4% Tluszcze 7,5g 12,5% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozpuść galaretkę w wodzie i odstawZalej żelatynę połową szklanki wodyRoztop masło rondelku uważając, żeby go nie przypalićWbij żółtka do miski i zasyp cukremUtrzyj na puchWlej rozmieszaną żelatynę do mleka i dobrze wymieszajPowoli, po łyżce, dodawaj twaróg nie przerywając mieszaniaTak samo postępuj dodając roztopione masłoPowoli wlewaj żelatynę z mlekiem i dokładnie wymieszajPokrój brzoskwinie na kawałkiWrzuć ją razem z borówkami i malinami do masy serowejUbij białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukruDodaj do twarogu i delikatnie wymieszajPrzelej do tortownicy i włóż do lodówkiPo godzinie zalej gęstniejącą galaretkąOdstaw do lodówki na około pół godziny