SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.71)
Sezon na truskawki trwa. Nie ma nic lepszego w gorący poranek niż kawa i zimny sernik z truskawkami.


SKŁADNIKI

Ciasto

1 kg twarogu półtłustego (zmielony)

120 g masła

4 szt. jajek

¾ szklanki białego cukru

2 łyżki żelatyny (czubate)

¼ szklanki mleka 2%

galaretka

250 g truskawek

Polewa

3 łyżki białego cukru

250 g truskawek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
170
8,5%
Bialko
11,1g
7,4%
Weglow...
14,8g
7,4%
Tluszcze
7,4g
12,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ciasto
    • Galaretkę rozpuścić we wrzątku
    • Żelatynę zalać zimną wodą (około pół szklanki wody)
    • Roztopić masło i ostudzić
    • Utrzeć żółtka z cukrem na puch, powoli dodawać po łyżce twaróg i wlewać masło cały czas mieszając
    • Żelatynę wymieszać z mlekiem i powoli dolewać do twarogu cały czas mieszając
    • Dodać pokrojone truskawki i dobrze wymieszać
    • Białka z jajek ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru (cukier dodać jak białka będą już prawie ubite), dodać do twarogu i delikatnie wymieszać na jednolitą masę
    • Przełożyć do tortownicy i włożyć do lodówki
    • Po godzinie ułożyć truskawki na wierzchu i zalać gęstniejącą galaretką i odstawić do lodówki
    • Jak galaretka zgęstnieje sernik jest gotowy do jedzenia
  2. Polewa
    • Truskawki zmiksować aż będą zupełnie płynne (najlepiej blenderem)
    • Dodać cukier i miksować jeszcze przez 2 minuty


Sernik na zimno z truskawkami Przepis

Sernik na zimno z truskawkami Przepis

Sernik na zimno z truskawkami Przepis