SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI Sernik na zimno z truskawkami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.09)11 Michał@MilionSmaków Sezon na truskawki trwa. Nie ma nic lepszego w gorący poranek niż kawa i zimny sernik z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto1 kg twarogu półtłustego (zmielony)120 g masła4 szt. jajek¾ szklanki białego cukru2 łyżki żelatyny (czubate)¼ szklanki mleka 2%1 galaretka250 g truskawekPolewa3 łyżki białego cukru250 g truskawek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 170 8,5% Bialko 11,1g 7,4% Weglow... 14,8g 7,4% Tluszcze 7,4g 12,4% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE CiastoGalaretkę rozpuścić we wrzątkuŻelatynę zalać zimną wodą (około pół szklanki wody)Roztopić masło i ostudzićUtrzeć żółtka z cukrem na puch, powoli dodawać po łyżce twaróg i wlewać masło cały czas mieszającŻelatynę wymieszać z mlekiem i powoli dolewać do twarogu cały czas mieszającDodać pokrojone truskawki i dobrze wymieszaćBiałka z jajek ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru (cukier dodać jak białka będą już prawie ubite), dodać do twarogu i delikatnie wymieszać na jednolitą masęPrzełożyć do tortownicy i włożyć do lodówkiPo godzinie ułożyć truskawki na wierzchu i zalać gęstniejącą galaretką i odstawić do lodówkiJak galaretka zgęstnieje sernik jest gotowy do jedzeniaPolewaTruskawki zmiksować aż będą zupełnie płynne (najlepiej blenderem)Dodać cukier i miksować jeszcze przez 2 minuty