SERNIK PIERNICZKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.83)
Sernik i pierniczki to wypieki, które najbardziej kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. A co Wy na to, żeby zrobić dwa w jednym? Efektem jest pyszny sernik z rodzaju tych ciężkich z pierniczkowym posmakiem i kawałkami pierniczków w środku - marzenie :)
Ciasto jest proste w przygotowaniu ale za to na stole prezentuje się wspaniale. Sami sprawdźcie!


SKŁADNIKI

Ciasto

280 g mąki pszennej

150 g masła

7 łyżek cukru pudru

2 szt. jajek

1½ łyżki przyprawy do piernika

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

1½ kg twarogu sernikowego zmielonego

5 szt. jajek

1 szklanka białego cukru

100 g pierniczków (klasyczne w czekoladzie, bez nadzienia)

5 łyżek miodu

3 łyżki mąki pszennej

1½ łyżki cynamonu

Wierzch

50 g czekolady ciemnej 70-85%

50 g pierniczków

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
215
10,8%
Bialko
8,9g
5,9%
Weglow...
27,7g
13,9%
Tluszcze
7,6g
12,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko, uformuj kulę i włóż ją do lodówki. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  4. Wszystkie składniki masy serowej oprócz pierniczków zmiksuj na małych obrotach. 
  5. Spód tortownicy wyłóż równomiernie przygotowanym ciastem. 
  6. Na to wrzuć kilka pokrojonych w kawałki pierniczków i zalej masą serową. Pokrój pozostałe pierniczki z masy i zatop w masie. 
  7. Piecz przez ok. 45 minut (w termoobiegu). 
  8. Studź początkowo przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, następnie stopniowo je otwieraj. Sernik przechowuj w lodówce. 
  9. Gdy ciasto dobrze się schłodzi ozdób je pokrojonymi pozostałymi pierniczkami i roztopioną czekoladą
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu z bloga http://kotlet.tv


Sernik pierniczkowy Przepis

Sernik pierniczkowy Przepis