SERNIK PUSZYSTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.2)
Ulubiony sernik w mojej rodzinie. Lekki, bez spodu, rozpływający się w ustach, jednym słowem: puszysty.

Uwaga: ciasta jest dosyć dużo więc wyrabiać w wielkiej misce. Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową


SKŁADNIKI

1200 g twarogu sernikowego zmielonego (z wiaderka lub trzykrotnie zmielony)

12 szt. jajek (dużych)

250 g masła

1¼ szklanki białego cukru

2 szt. budyniu śmietankowego w proszku (proszek)

125 g serka homogenizowanego waniliowego

3 łyżki soku z cytryny (z 1 cytryny)

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
206
10,3%
Bialko
9,5g
6,3%
Weglow...
15,7g
7,9%
Tluszcze
11,5g
19,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Utrzeć masło z cukrem.
  2. Ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, dalej budynie, sok z cytryny, aromat, serek homogenizowany i twaróg.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
  4. Wylać na dużą blachę o wymiarach 36 x 22 cm lub nawet większą wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w pozycji termoobieg w temperaturze 175°C.


Sernik puszysty Przepis

Sernik puszysty Przepis

Sernik puszysty Przepis