SERNIK WANILIOWY Sernik waniliowy KATEGORIE Słodkości Wielkanoc Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 18 OCEŃ (średnia: 4.05)19 Kasia@MilionSmaków Sernik to klasyczne ciasto o wielu twarzach - urozmaicane odpowiednimi dodatkami zyskuje zupełnie nowe oblicze. Prezentowany tutaj przepis jest bliski klasycznemu jednakże z dominującą nutą wanilii. Uwaga: jest tak idealnie kremowy, że uzależnia :) SKŁADNIKI Spód200 g ciastek owsianych50 g masłaMasa serowa250 g masła6 szt. jajek1 szklanka białego cukru1 kg twarogu sernikowego zmielonego2 szt. laski wanilii100 ml śmietany kremówki 36%4 łyżki mąki ziemniaczanej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 267 13,4% Bialko 8,5g 5,7% Weglow... 19,4g 9,7% Tluszcze 17,1g 28,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 333 16,6% Bialko 10,6g 7% Weglow... 24,2g 12,1% Tluszcze 21,3g 35,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Masło do masy serowej wyjmij wcześniej z lodówki aby zmiękło. Spód okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. 50 g masła roztop w rondelku. Ciasteczka owsiane rozgnieć (np. wałkiem do ciasta) i wymieszaj z roztopionym masłem. Spód formy wyłóż masą ciasteczkową, dobrze ugnieć i odstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu. Miękkie masło ubij mikserem (końcówka hak) na puszysto. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku na zmianę z łyżką cukru (razem 3/4 szklanki) cały czas ubijając. W osobnej misce ubij białka z 1/4 szklanki cukru na sztywną pianę. Do miski z ubitym masłem dodaj twaróg, ziarenka wanilii, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Masę serową wylej na spód z ciastek. Foremkę wstaw do rozgrzanego piekarnika na kratkę niżej niż połowa pieca. Piecz ok. 60 minut. Studź stopniowo uchylając drzwi piekarnika. Po ostudzeniu przechowuj w lodówce.