SERNIK WANILIOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 18
  • OCEŃ (średnia: 4)
Sernik to klasyczne ciasto o wielu twarzach - urozmaicane odpowiednimi dodatkami zyskuje zupełnie nowe oblicze. Prezentowany tutaj przepis jest bliski klasycznemu jednakże z dominującą nutą wanilii. Uwaga: jest tak idealnie kremowy, że uzależnia :)


SKŁADNIKI

Spód

200 g ciastek owsianych

50 g masła

Masa serowa

250 g masła

6 szt. jajek

1 szklanka cukru

1 kg twarogu sernikowego zmielonego

2 szt. laski wanilii

100 ml śmietany kremówki 36%

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
267
13,4%
Bialko
8,5g
5,7%
Weglow...
19,4g
9,7%
Tluszcze
17,1g
28,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło do masy serowej wyjmij wcześniej z lodówki aby zmiękło. 
  2. Spód okrągłej formy o średnicy 28 cm  wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem
  3. 50 g masła roztop w rondelku. 
  4. Ciasteczka owsiane rozgnieć (np. wałkiem do ciasta) i wymieszaj z roztopionym masłem
  5. Spód formy wyłóż masą ciasteczkową, dobrze ugnieć i odstaw do lodówki. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu. 
  7. Miękkie masło ubij mikserem (końcówka hak) na puszysto. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku na zmianę z łyżką cukru (razem 3/4 szklanki) cały czas ubijając. 
  8. W osobnej misce ubij białka z 1/4 szklanki cukru na sztywną pianę. 
  9. Do miski z ubitym masłem dodaj twaróg, ziarenka wanilii, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. 
  10. Masę serową wylej na spód z ciastek. 
  11. Foremkę wstaw do rozgrzanego piekarnika na kratkę niżej niż połowa pieca. 
  12. Piecz ok. 60 minut.
  13. Studź stopniowo uchylając drzwi piekarnika.
  14. Po ostudzeniu przechowuj w lodówce. 


Sernik waniliowy Przepis

Sernik waniliowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ