SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jest to jeden z moich pierwszych samodzielnie upieczonych serników. Dzięki temu, że wychodzi taki pyszny nie zniechęciłam się do dalszych eksperymentów z ciastami serowymi. Nawet po tylu latach mi się nie znudził i lubię wracać do tego przepisu.


SKŁADNIKI

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej

250 g masła (lub margaryny)

5 szt. żółtek

3 łyżki białego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

500 g twarogu sernikowego zmielonego

2 szt. jajek

budyń śmietankowy w proszku (proszek)

pół szklanki białego cukru

125 g masła (roztopionego)

250 g brzoskwiń (np. z puszki, odsączonych)

Beza

5 szt. białek jajek

1 szklanka białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
295
14,8%
Bialko
6,4g
4,3%
Weglow...
31,8g
15,9%
Tluszcze
15,8g
26,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, proszek, po czym zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około pół godziny.
  2. Nagrzać piekarnik do 175 stopni w pozycji termoobieg.
  3. Wszystkie składniki na nadzienie serowe (oprócz brzoskwiń) krótko zmiksować na małych obrotach.
  4. Do formy o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć 3/4 ciasta, resztę odłożyć.
  5. Na ciasto wylać nadzienie serowe, na które położyć pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie.
  6. Białka ubić na pianę i powoli dodać cukier dalej miksując. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna wyłożyć ją na brzoskwinie.
  7. Z odłożonego ciasta (1/4) zrobić kruszonkę i posypać nią pianę.
  8. Piec około 50 minut obserwując aby beza za mocno nie zbrązowiała.


Sernik z brzoskwiniami Przepis

Sernik z brzoskwiniami Przepis

Sernik z brzoskwiniami Przepis