SERNIK Z KAKAOWYM CIASTEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Serniki to jedne z ulubionych ciast w naszej rodzinie od zawsze. Ten jednak pojawia się nie tak często jak wersje, które w zasadzie nie mają ciasta ani na spodzie ani na górze a tylko samo nadzienie. Czym się różni?
Ma chrupiące, kakaowe ciasto i kremowy środek do którego nie dodajemy żadnych dodatków (możecie oczywiście dodać swoje ulubione). No i znika błyskawicznie ;)


SKŁADNIKI

Nadzienie

¾ kg twarogu sernikowego zmielonego

3 szt. jajek

1 szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół masła

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

13 szklanki cukru

2 szt. żółtek

2 łyżki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao ciemnego

1 łyżka śmietany 18%

pół masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
264
13,2%
Bialko
8,2g
5,4%
Weglow...
30,1g
15%
Tluszcze
12,3g
20,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj składniki na ciasto.
  2. Włóż je do miski i dokładnie zagnieć.
  3. Podziel na dwie części.
  4. Owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na noc.
  5. Przygotuj nadzienie.
  6. Utrzyj masło z cukrem.
  7. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  8. Ciągle mieszając dodawaj powoli ser i mąkę.
  9. Białka ubij na szytwną pianę i dodaj do nadzienia.
  10. Delikatnie wymieszaj.
  11. Zetrzyj pół ciasta na tarce o grubych oczkach do tortownicy.
  12. Nałóż nadzienie i zetrzyj drugie pół ciasta na górę.
  13. Piecz około 50 minut w termoobiegu.


Sernik z kakaowym ciastem Przepis

Sernik z kakaowym ciastem Przepis

Sernik z kakaowym ciastem Przepis

DODAJ KOMENTARZ